علائم اندومتریوز
فهرست محتوا
علائم اندومتریوز
کارسینوم اندومتر در اکثر موارد در دهه های ششم و هفتم زندگی و در سن متوسط 60 سالگی رخ می دهد؛ سرطان و درمان اندومتریوز در 75 درصد موارد در زنان بالای 50 سال اتفاق می افتد. تقریبا 90 درصد زنان مبتلا به کارسینوم اندومتر، به عنوان تنها نشانه ای بروز کننده ای بیماری، دچار خونریزی یا ترشح واژینال هستند. اکثر زنان متوجه اهمیت این علامت می شوند و در عرض سه ماه در جستجوی مشاوره ای پزشکی یا مراجعه به متخصص زنان و زایمان حاذق و باتجربه بر می آیند. برخی از زنان با احساس فشار یا ناراحتی در لگن مراجعه می کنند که بیانگر بزرگی رحم یا گسترش خارج رحمی بیماری است. به ویژه در بیماران مسنتر،ممکن است به دلیل تنگی سرویکس خونریزی رخ ندهد و بیمار دچار هماتومتری یا پیومتری شود که سبب ترشح چرکی از واژن می شوند. این یافته، اغلب با پیش آگهی بدی همراه است. کمتر از 5 درصد زنانی که در آنان سرطان اندومتر تشخیص داده می شود. بی علامت هستند.خونریزی غیر طبیعی در دوره ای حول و حوش یائسگی زود رس یا بعد از یائسگی،همواره باید جدی تلقی شود و حتی در صورت خفیف یا غیر مداوم بودن، با روش های مناسب بررسی شود. خونریزی تروماتیک از واژن آتروفیک،احتمالا مسئول حدود 15 درصد همه ای خونریزی های غیر طبیعی رحم بعد از یائسگی است.
علل رحمی احتمالی خونریزی های حول و حوش یائسگی زود رس یا بعد از یائسگی، شامل آتروفی اندومتر، پولیپ های رحمی یا پولیپ های اندومتر، درمان با استروژن، هیپرپلازی و کارسینوم یا سارکوم هستند. لیومیوه های رحم هرگز نباید به عنوان علت خونریزی بعد از یائسگی پذیرفته شوند.آتروفی اندومتر شایع ترین یافته ای اندومتری در زنان مبتلا به خونریزی بعد از یائسگی است و مسئول 60 تا 80 درصد این گونه خونریزی ها محسوب می شود. زنان مبتلا به آتروفی اندومتر،معمولا از حدود 10 سال قبل یائسه بوده اند. در این زنان، در بیوپسی اندومتر اغلب بافت ناکافی یا فقط خون و موکوس به دست می آید و خونریزی معمولا بعد از معمولا بعد از بیوپسی قطع می شود. پولیپ های اندومتر مسئول 2- 12 درصد خونریزی های بعد از یائسگی هستند.تشخیص پولیپ در بیوپسی یا کورتاژ مطبی اندومتر، اغلب دشوار است. هیستروسکوپی ، سونوگرافی ترانس واژینال یا هر دو، ممکن است ابزار کمکی مفیدی برای شناسایی پولیپ های اندومتر باشند.
عوارض اندومتریوز
آیا بانوانی که اندومتریوز دارند، باردار می شوند؟
اندومتریوز عمدتا در زنان سنین باروری یافت می شود، اما در نوجوانان و زنان یائسه تحت هورمون درمانی جایگزین نیز گزارش شده است. شیوع اندومتریوز حدود 10 درصد است. تحقیقات جاری نشان می دهند که میزان آن در زنان سنسن باروری افزایش یافته است.در زنان مبتلا به درد لگن یا ناباروری، شیوع بالای اندومتریوز(از مقادیر کم 20 درصد تا 90 درصد) گزارش شده است. در زنان مبتلا به کاهش ناباروری غیر قابل توجیه با یا بدون درد ( سیکل های منظم و داشتن همسری با اسپرم طبیعی)، شیوع اندومتریوز تا حد 50 درصد گزارش شده است. در زنان بدون علامتی که تحت عمل بستن لوله قرار می گیرند (زنان دارای باروری اثبات شده)، شیوع اندومتریوز از 3 تا 43 درصد متغیر است.
عوامل خطر ساز اندومتریوز
عوامل خطر شناخته شده اندومتریوز عبارتند از: ناباروری، داشتن موی قرمز، منارک در سن کم، مدت کوتاهتر سیکل قاعدگی، هیپرمنوره، ناهنجاری های مجاری، وزن کم هنگام تولد (کمتر از 3200 گرم) یکی از قلهای حاملگی چندقلویی، تماس داخل رحمی، اندومتریوز در اقوام درجه ای اول، قد بلند، تماس با دی اکسین یا جراحی های قبلی یا درمان طبی برای اندومتریوز.
عوامل محافظت کننده در مقابل بروز علائم اندومتریوز عبارتند از: مولتی پاریته، شیردهی، تماس با دخانیات در زندگی داخل رحمی، بالا بودن شاخص توده ای بدن، افزایش نسبت کمر به باسن، ورزش و رژیم غذایی غنی از سبزی و میوه. اندومتریوز نوعی بیماری وابسته به هورمون استروژن است.
اندومتریوز و سرطان
مطالعات نشان می دهند که خطر سرطان های و یا کیست تخمدان در زنان مبتلا به اندومتریوز افزایش می یابد. میزان تاثیر اندک و در حد 3/1 تا 9/1 بوده است. شواهد نشان می دهند که این ارتباط محدود به سرطان تخمدان از نوع هیستولوژیک سلول شفاف و اندومتریوئید است.
نظریه ای کاشته شدن، براساس این فرضیه استوار است که اندومتریوز از کاشته شدن یا لانه گزینی سلول های اندومتر به علت پس زدن خون قاعدگی از لوله های رحم در طی خونریزی قاعدگی، ناشی می شود.داده های بالین و تجربی قابل ملاحظه ای وجود دارند که از این نظریه حمایت می کنند. حضور سلول های اندومتر در مایع صفاق که بر قاعدگی دلالت دارد در اکثر زنان در طی مرحله ای خونریزی و یا اوایل مرحله ای فولیکولی گزارش شده است و این سلول ها را می توان در محیط آزمایشگاهی کشت داد. اندومتریوز بیشتر از همه در قسمت های لگن یافت می شود. فرضیه ای رفلاکس خون قاعدگی همراه با جریان راست گرد مایع صفاقی، علت جاگیری غالب اندومتریوز در سمت چپ حفره ای لگن دیده می شود.
افزایش دادن قاعدگی که از طریق مسدود کردن مجرای خروجی مایع قاعدگی از رحم صورت می گیرد، با افزایش میزان بروز اندومتریوز در زنان و با بو همراه خواهد بود. خانم هایی که فواصل بین قاعدگی های آنان کوتاهتر و مدت خونریزی قاعدگی آنان بیشتر است، با احتمال بیشتری دچار قاعدگی رتروگراد می شوند و در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اندومتریوز تخمدان، ممکن است ناشی از قاعدگی رتروگراد یا جریان لنفاتیک از رحم به تخمدان باشد.
جراحی اندومتریوز
آیا اندومتریوز سرطان است؟
بهترین روش برای درمان اندومتریوز کدام است؟
درمان های اندومتریوز به چه شیوه ی است؟
علائم اندومتریوز تخمدان کدام است؟
در این مقاله به توضیح جامع و مفصل پیرامون جراحی اندومتریوز پرداخته شده است، جهت کسب اطلاعات بیشتر بهتر است که این متن را تا انتها مطالعه نمایید. بهتر است با ما همراه باشید.
اندومتریوز همان غدد آندومتریال می باشد که در بیرون رحم و آندومتر و عضله رحم رشد کرده است. اغلب اوقات این غدد در لگن رخ می دهد و در آنجا رشد می کند. ممکن است در هر جایی از دستگاه تناسلی خانم ها اتفاق بیفتد جز ناحیه طحال، این عارضه همراه با خونریزی و قاعدگی دردناک می باشد.
درمان اندومتریوز
راههای درمان اندومتریوز عبارتند از:
ضایعات سطحی اندومتریوزی تخمدانی را می توان تبخیر کرد. درمان کیست های اندومتریوزی تخمدان با عمل جراحی، مورد اختلاف نظر است. اندیکاسیون اصلی برای تخریب اندومتریوما، کسب اطمینان از بدخیم نبودن آن است. رویکرد لاپاراسکوپیک برای درمان اندومتریوما، بر رویکرد لاپاروتومی ترجیح داده می شود. متداول ترین رویکرد برای درمان اندومتریومای تخمدانی، اکسیزیون کپسول کیست و یا درناژ دیواره کیست است. اندومتریوماهای کوچک تخمدانی که اغلب با قطر کمتر از 3 سانتی متر را می توان با درناژ درمان نمود.اندومتریوهای بزرگتر از 3 سانتی متر را باید به طور کامل خارج کرد. در مواردی که اکسیزیون از نظر تکنیکی بدون خارج کردن بخش بزرگی از تخمدان دشوار است، باید روش سه مرحله ای مدنظر قرار گیرد.
پیامدهای درمان اندومتریوز کدام است؟
اگرچه حتی وجود یک دهم بافت تخمدان برای حفظ عملکرد تخمدان و قدرت باروری کافی است (حداقل برای مدتی) نگرانی فزاینده ای در این زمینه وجود دارد که سیستکتومی تخمدان همراه با خارج ساختن یا تخریب بافت طبیعی تخمدان، ممکن است ذخایر تخمدان و همچنین قدرت باروری را کاهش دهد. جراحی در درمان اندومتریوز دارای قطر 3 سانتی متر، در مقایسه با درناژ و تخریب، با پیامد بهتری از نظر عود اندومتریوز و عود علائم درد همراه است و نیز در زنانی که قبلا دچار کاهش باروری بوده و یا بعدا دچار سقط خود به خود شده اند، پیامد بهتری دارد. لاپاراسکوپی دیواره کیست اندومتریوز در مقایسه با جراحی و عوارض اندومتریوز، با کاهش میزان عود علائم دیس منوره، درد لگنی غیر مرتبط با قاعدگی، میزان عود اندومتریوز و نیاز به جراحی بعدی همراه بوده است.
در زنانی که تحت جراحی اندومتریوز قرار گرفته اند در مقایسه با خانم هایی که تحت جراحی تخریبی قرار گرفته اند، پاسخ فولیکولی تخمدان به تحریک گنادوتروپین افزایش می یابد.
چکیده مطلب
درمان اندومتریوز نیاز به هیچ گونه آمادگی خاصی قبل از عمل ندارد و ممکن است که متخصص زنان و زایمان و نازایی برخی از آزمایشات و تصویر برداری هایی را تجویز نماید. ممکن است که از برخی کاتترهای ادراری برای دسترسی راحت تر به انتهای حالب قرار گیرد تا از انسداد آن ناحیه جلوگیری به عمل آورده باشد.
برای جراحی اندومتریوز حتما باید به متخصص زنان و زایمان و نازایی حاذق و باتجربه مراجعه شود زیرا در صورتی که پزشک آماتور باشد، امکان رخداد برخی عوارض در حین عمل وجود دارد که مهم ترین آن را می توان به سوراخ شدگی روده یا پریتونیت اشاره نمود.
برخی از خدمات دکتر لیلا سلطانی متخصص زنان
با تشکر مدیریت سایت