عوامل موثر بر یائسگی زودرس
معمولا رنج 46 سال تا 52 سال برای سن یائسگی عددی است که ذکر می شود اما در کل رنج ثابتی ندارد .
این که مادر فردی در 58 سالگی یائسه شده مبنی بر آن نیست که حتما فرد در این سن یائسه شود البته شباهت هایی در اعضای خانواده وجود دارد اما خیلی قابل استناد نیست . مسئله ارث آنقدر که عوامل موثر بر یائسگی زودرس دخالت دارند ، تاثیر گذار نیست .
راهکارهایی وجود دارد که ما از ایجاد یائسگی زودرس جلوگیری کنیم و همینطور اگر اتفاق افتاد نگذاریم که عوارض آن مانند عوامل ظاهری همانند چروک های پوستی که ایجاد می کند ، اختلالات خواب ، اضطراب و انواع و اقسام علائم ادراری و غیره به وجود بیاید .
آیا یائسگی و به ویژه یائسگی زودرس قابل پیشگیری هست؟
خیلی از علت ها را ممکن است خود فرد باعث آن ها شود . به طوری که در حال حاضر حتی با دختران 17 ساله ، 30 ساله و امثال آن که یائسه شده اند مواجه می شویم .
خیلی از این عوامل با مداخلات پزشکی می تواند رفع شود . چه تمهیدات دارویی و چه پزشکی در این مورد می تواند کمک کننده باشد .
بلوغ زودرس
در سنین پایین بچه هایی که والدین آن ها برای بلوغ زودرس و برای افزایش قد به پزشک مراجعه می کنند و انواع و اقسام داروهایی که پریود را قطع می کند یا جلوی آن را می گیرد مانند انواع و اقسام دکاپرتیلا و آمپول هایی که ماهیانه می زنند بعضا باعث می شوند که دختر در سن 9 ، 11 سالگی کلا دوره پریود را از دست بدهد و تمام هورمون هایش از بین می رود و یائسه کامل می شود و دیگر تخمدان فعالی نخواهد داشت . البته این مورد در همه نیست اما در بعضی موارد با انجام این تزریق ها این مسئله پیش می آید گاهی اصرار بیش از حد پدر و مادر باعث بروز این عارضه می گردد .
اختلالات هورمونی
در سنین بالاتر دخترهایی که پریود می شوند و در سنین رشد هستند و در سنینی می باشند که باید بچه دار شوند . اختلالات هورمونی انواع و اقسام دارد که غیر از عوامل ظاهری که ایجاد می کند ،به عنوان مثال چاقی بالاتنه می آورد یا جوش صورت ایجاد می کند و موی زائد در زیر چانه می آورد و حتی ریزش شدید مو ایجاد می کند ، کیست های ریز که ایجاد می شوند و به صورت PCO هستند و یا کیست های تخمدان که نیاز به جراحی دارند همه به دلیل این اختلالات هورمونی هستند .
دستکاری های تخمدان که به دلیل این کیست ها انجام می شود باعث پایین آمدن ذخیره تخمدان می شوند و این مسئله عوارض یائسگی را در خانمی که با این مشکلات درگیر بوده و بعضا بسیار جوان است ، ایجاد می کند .
درمان نازایی و ایجاد یائسگی زودرس
بسیاری افراد که برای نازایی به پزشک مراجعه می کنند و داروهای زیادی را برای باروری و تحریک .تخمک گذاری دریافت می کنند هر ماه آن تخمکی که قرار بود آزاد شود اما به دلیل PCO آزاد نمی شود و یا به زور آمپول و دارو تعدادی از آن ها را آزاد می کنیم که سه چهارم آن ها هم به درد نمی خورد که عملا مثلا به جای یک تخمک 20 تخمک از این خانم آزاد می شود که باعث می شود این تخمدان به مرور زمان از تخمک خالی شود و آنتی مولری پایین می آید و عوامل و عوارض یائسگی به مرور زمان ایجاد می شود .
سن در اعمال این روش ها در درمان نازایی بسیار مهم است . برای خانمهایی با سنین پایینتر بهتر است که با ملاحظه تر این روش ها اعمال شود . مثلا اگر فرد مشکلات هورمونی دارد مدتی صبر کرده و ابتدا مشکلات هورمونی بیمار را رفع می کنیم و گاهی حتی بسیاری از این آمپول ها و داروها نیازی نیست که استفاده شوند .
برای دستیابی به بهترین نتایج در روش ناباروری با ivf باید نزد یک متخصص زنان و زایمان و نازایی حاذقی مراجعه شود که ما در اینجا دکتر لیلا سلطانی را معرفی می نماییم. شماره مطب خانم دکتر 02144035448
نتیجه
کیست های ایجاد شده بالای 99 درصد منشا هورمونی دارد و درمان به موقع هورمونی به جای عمل کردن مداوم کیست ها خیلی فایده بیشتری دارد و این درمان های هورمونی که شامل قرص های جلوگیری هم هست عملا مشکلات درونی را حل می کند و در نتیجه تخمک گذاری بسیار راحت صورت می گیرد و کیستی به وجود نمی آید و کیست های سینه کوچک می شود و جلوی بزرگتر شدن فیبروم های رحمی گرفته می شود و همینطور جلوی کم خونی ها گرفته می شود .
اما مصرف خودسرانه اصلا توصیه نمی شود .