التهاب لگن در زنان یا PID چیست و به چه دلایلی رخ میدهد؟ از کجا بدانیم عفونت لگنی داریم؟ بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت لگن چیست؟ علائم التهاب لگن در زنان چه مواردی است؟ برای عفونت لگن چه بخوریم؟ عفونت لگن و کمردرد چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟
بیماری التهاب لگن (PID)، به دلیل وارد شدن انواع مختلف باکتری و میکروب به قسمت فوقانی دستگاه تناسلی زنان ایجاد شده که میتواند منجر به عفونت لولههای فالوپ، رحم، عفونت تخمدان و کلیه ارگانهای اعضای تناسلی زنان شود. بیماری PID و عفونت ناشی از آن ممکن است به خون منتقل شده و از این نظر میتواند بسیار خطرناک و کشنده باشد؛ به همین دلیل لازم است تا به خوبی با علائم و نشانههای این بیماری آشنا بوده و در صورت نشانههای عفونت، در اولین فرصت ممکن به پزشک متخصص مراجعه کنید.
التهاب لگن در زنان یا بیماری PID چیست؟
بیماری التهاب لگن در زنان شامل عفونت در اندامهای تناسلی زنان مانند رحم، دهانه رحم، تخمدانها، لولههای فالوپ و … بوده و به همین دلیل، مشابه بیماری عفونت رحم به نظر میرسد. بیماری التهابی لگن یا PID که به آن عفونت لگنی نیز گفته میشود، معمولا به دلیل عفونتها و باکتریهای مقاربتی رخ میدهد که از راه جنسی منتقل شده و از طریق واژن به رحم و پوشش داخلی آن، لولههای رحمی، تخمدانها و … گسترش پیدا میکند.
شیوع بیماری التهاب لگن
این بیماری بیشتر در خانمهای جوان و در بازه سنی بیست تا سی سال رخ داده و کمتر دیده شده است که دختران پیش از آغاز قاعدگی و یا هنگام بارداری و بعد از یائسگی به آن مبتلا شوند. در صورتی که فردی در دوران جوانی به این بیماری مبتلا شده و اقدامات درمانی لازم به دلیل آگاه نشدن از آن، صورت نگرفته باشد، ممکن است فرد در معرض خطرات و عوارض مختلفی از جمله ناباروری، دردهای شدید لگنی، بارداری خارج از رحم و … قرار بگیرد. حتی ممکن است این عفونت وارد خون شده که در این صورت نیز بسیار خطرناک و کشنده خواهد بود.
علت بیماری التهاب لگن
علت اصلی بروز این بیماری و علت درد لگن در زنان، انواع مختلف باکتریها و میکروبهایی است که شایعترین آنها میکروبهایی هستند که منجر به عفونتهای مقاربتی سوزاک و یا قارچ کلامیدیا شده و این میکروبها نیز در اثر رابطه جنسی انتقال پیدا میکنند. برخی اوقات نیز امکان دارد این باکتریها در اثر لوازم جراحی آلوده به افراد منتقل شود. بیماری PID همچنین ممکن است در اثر دیگر عفونتهای درمان نشده مانند واژینوز باکتریایی بروز پیدا کند.
از کجا بدانیم عفونت لگنی داریم؟
تشخیص درست و به موقع بیماری التهاب لگن از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که در صورت گسترش عفونت به خون، میتواند بسیار کشنده و تهدید کننده باشد. این بیماری ممکن است در موارد خفیف، هیچ گونه علامت و نشانهای از خود نشان نداده و تشخیص آن را دشوار کند؛ اما از جمله شایع ترین علائم بیماری التهاب لگن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تب و لرز، احساس خستگی و …
- درد و سوزش در حین ادرار و یا تکرر ادرار
- احساس درد در هنگام مقاربت و برقراری رابطه جنسی
- دردهای خفیف تا شدید در ناحیه شکم، لگن و یا مقعد
- ترشحات غیر طبیعی واژن که ممکن است بوی نامطبوعی داشته باشد.
- خونریزی های غیرطبیعی رحم شامل خونریزی حین برقراری رابطه جنسی و یا خونریزی بین چرخه قاعدگی
این علائم، از جمله مهمترین علائم این بیماری بوده که باید در صورت مشاهده آنها برای تشخیص دقیق به بهترین متخصص زنان در غرب تهران مراجعه کرده و علائم و شرح حال خود را با او در میان بگذارید.
چه کسانی بیشتر در معرض بیماری التهاب لگن هستند ؟
افرادی با ویژگیهای زیر، بیش از سایر افراد در معرض بیماری التهاب لگن قرار داشته و باید به علائم خود توجه بیشتری داشته باشند؛ این ویژگیها عبارتند از:
- افراد با مصرف استعمال دخانیات
- زنان جوان و کمتر از بیست و پنج سال
- رعایت نکردن مسائل بهداشتی در زنان
- کسانی که از IUD استفاده میکنند، متخصص باید در ابتدا بیمار را از لحاظ بیماری ها و عفونت ها چک کرده باشد.
در صورت عدم درمان این بیماری چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
درمان نشدن بیماری التهابی لگن، سبب آسیب دائمی به دستگاه تولید مثل شده و باکتری مولد این بیماری به تدریج، در عملکرد لوله های رحمی اختلال ایجاد میکند و سبب از بین رفتن بافتهای سالم آن خواهد شد. در نتیجه این امر، حرکت طبیعی تخمک به طرف رحم مختل شده و اگر لوله رحمی به طور کامل آسیب ببیند احتمال ناباروری وجود دارد؛ را که اسپرم نمیتواند تخمک را بارور کند.
در افرادی که آسیب ها کمتر باشد، امکان ساکن ماندن تخم بارور شده در لوله های رحمی وجود دارد که همان بارداری خارج از رحم رخ می دهد و تخم بارور شروع به رشد در لوله رحمی می کند.