درمان بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار در زنان و درمان آن

بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار یکی از مشکلات شایع در زنان است که ممکن است فرد بعلت وارد شدن فشاربه مثانه دچار بی اختیار ادرار شود. در واقع بی اختیاری ادرار با کاهش کنترل مثانه همراه است و شدت آن می تواند از ترشح ادرار به هنگام سرفه و عطسه و یا نیاز فوری به دفع ادرار متغیر باشد. این اختلال می تواند با بالا رفتن سن شدت بگیرد. در صورتی که بی اختیاری ادرار، زندگی روزانه شما را مختل کرده است در این مقاله همراه ما باشید.

بی اختیاری ادرار چیست ؟

در این عارضه ممکن است فرد با سرفه کردن و عطسه کردن دچار ريزش ادرار گردد و يا با احساس ادرار به شدت نیاز به ادرار کردن پیدا کند و زمان مناسب برای مراجعه به دستشویی نداشته باشد و ادرار بي اختيار بريزد. باید بدانید که این عارضه با افزایش سن و سال شدت می یابد.در صورتی که بی اختیاری ادرار بر فعالیت های روزمره فرد تاثیر بگذارد نیاز به مراجعه به پزشک متخصص زنان و زایمان می باشد. برای اکثر افراد تغییرات ساده ای در سبک زندگی و یا درمان دارویی می تواند به متوقف کردن این بیماری منجر شود.

انواع بی اختیاری ادرار

انواع بی اختیاری ادرار

انواع بی اختیاری ادرارعبارتند از :

  • بی اختیاری استرسی: در این نوع بی اختیاری، ادرار در پی فشار وارده به مثانه هنگام سرفه، عطسه، خندیدن، ورزش کردن و یا بلند کردن اجسام سنگین تراوش می کند.
  • بی اختیاری اضطراری: فرد نیاز فوری به دفع ادرار پیدا می کند. این نوع بی اختیاری می تواند به دلیل شرایطی مانند عفونت ها، اختلالات عصبی و یا دیابت ایجاد شود.
  •  بی اختیاری سرریزی: فرد به صورت مکرر و ادامه دار و به دلیل عدم تخلیه کامل مثانه، ترشح ادرار دارد.
  •  بی اختیاری عملکردی: اختلالات ذهنی و فیزیکی می توانند مانع رفتن فرد به دستشویی شوند. به عنوان مثال، افراد مبتلا به آرتروز قادر به درآوردن سریع لباس های خود نیستند.

دلیل بی اختیاری ادرار ناشی از فشار

در صورتی که عضلات و بافت های نگه دارنده مثانه شل و ضعیف شود و استحکام خود را از دست دهند در اثر فشار بی اختیاری ادرار رخ می دهد. زایمان طبیعی، افزایش وزن و آسیب های وارد شده به مثانه می تواند از دلایل ضعیف شدن عضلات نگه دارنده مثانه باشند.

مصرف برخی از داروها موجب می شود که بی اختیاری ادرار بدتر شود که در زیر به آن ها اشاره شده است:

  • مصرف داروهای خاص فشار خون که موجب می شوند عضلات مثانه شل شود و در نتیجه بر اثر وارد شدن فشار فرد دچار بی اختیاری ادرار شود.
  • در برخی موارد مصرف داروهای ضد افسردگی در درمان بی اختیاری ادرار موثر هستند اما مصرف برخی دیگر این داروها بی اختیاری ادرار را بدتر می کنند.
  • مصرف داروی دیورتیک یا داروهای ادرار آور در بروز بی اختیار ادرار تاثیر گذار هستند و می توانند انواع بی اختیاری ها را تشدید کنند.

علت ایجاد بی اختیاری ادرار در زنان

بی اختیاری موقتی

برخی نوشیدنی ها، مواد غذایی و داروها می توانند ادرار آور باشند و باعث تحریک مثانه و افزایش حجم ادرار شوند. موادی از قبیل الکل، کافئین، نوشیدنی های قندی، شکلات ها و دوز بالای ویتامین C.
بی اختیاری هم چنین می تواند در پی ابتلا به شرایط پزشکی قابل درمان نیز ایجاد شود. از جمله:
عفونت مجاری ادراری: عفونت می تواند باعث شود فرد نیاز فوری به دفع ادرار پیدا کند و در برخی موارد، منجر به بروز بی اختیاری نیز خواهد شد.
– یبوست:رکتوم که در نزدیکی مثانه واقع شده است، دارای تعداد بالایی عصب است. سفت شدن مدفوع می تواند باعث فعال شدن این اعصاب و افزایش تعداد دفعات ادرار شود.

بی اختیاری مزمن

بی اختیاری ادرار می تواند به دلیل مشکلات فیزیکی و یا تغییراتی از قبیل:
– بارداری
– زایمان
– بالا رفتن سن
– یائسگی
– هیسترکتومی
– انسداد مجاری ادراری
– اختلالات عصبی
از جمله عوامل موثر در بروز بی اختیاری ادرار می توان به مواردی از قبیل سن، جنسیت (خانم ها بیشتر در معرض بی اختیاری ادرار قرار دارند)، چاقی و اضافه وزن، استعمال دخانیات، سابقه خانوادگی و ابتلا به دیگر بیماری ها اشاره کرد.

روحیه فرد مبتلا به بی اختیاری ادرار

در برخی از زنانی که از مشکل بی اختیاری ادرار رنج می برند کمبود اعتماد بنفس، افسرگی و کاهش تمایلات جنسی مشاهده می شود.

تشخیص بی اختیاری ادرار

برای تشخیص بی اختیاری ادرار در ابتدا باید نوع آن را تشخیص داد تا بهترین روش درمانی برای برطرف کردن بی اختیاری ادرار انتخاب شود. یکی از روش های تشخیص بی اختیاری ادرار ناشی از فشار این است که از شما خواسته می شود بایستید و سرفه کنید در صورتی که به علت سرفه کردن یا خنیدن شما دچار بی اختیاری ادرار شوید درواقع بی اختیاری ادرار بعلت وارد شدن فشار باشد می توانید با انجام تمرینات ورزشی مانند ورزش کگل از پیشرفت آن جلوگیری کنید.

درمان بی اختیاری ادرار در زنان

درمان بی اختیاری ادرار بستگی به نوع بی اختیاری، شدت آن و به علت زمینه ای دارد. ممکن است ترکیبی از درمان ها لازم باشد. پزشک شما به احتمال زیاد در ابتدا درمان غیرتهاجمی را انتخاب میکند و در صورت شکست به سراغ سایر روش ها میرود.

از دیگر تجهیزاتی که برای درمان بی اختیاری به کار می‌گیرند، شامل هر یک از این موارد زیر است:

  • پساری (برای خانم‌ها)
  • رادیوفرکوئنسی
  • بوتاکس (سم بوتولینوم نوع A)
  • تزریق به داخل بافت اطراف مجرای ادرار
  • تحریک عصب ساکروم

عمل جراحی

اگر هیچ یک از این روش‌های درمانی موثر نباشد، جراحی گزینه نهایی است که برای بیماران در نظر گرفته می‌شود. به‌طور کلی روش‌های درمانی که برای بی اختیاری ادرار در نظر گرفته می‌شود، شامل موارد زیر است:

  • اسلینگ
  • اسفنکتر مصنوعی
  • کاتتر ادراری
  • پد جاذب

کنترل بی اختیاری ادرار خفیف چگونه است ؟

  • در مواردی که بی اختیار ادرار خفیف باشد می توان این مشکل را با کاهش مصرف مایعات برطرف نمود و بی اختیاری ادرار را کنترل کرد.
  • توصیه می شود زنانی که بی اختیاری ادرار خفیف دارند از مصرف نوشیدنی های دارای کافئین خودداری کنند زیرا این نوشیدنی ها ادرار آور می باشند همچنین می توانند برای برطرف کردن بی اختیاری ادرار خفیف خود مصرف چای را به حداقل برسانند تا بی اختیاری ادرار خود را کنترل کنند.
  • در مواردی که حتی احساس نمی کنید ادرار دارید باید به دستشویی بروید و مثانه خود را خالی کنید به طور مرتب هر 2 تا 4 ساعت یک بار باید به دستشویی بروید.
مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده + هفده =