تبخال تناسلی که به آن، هرپس تناسلی نیز گفته میشود، یکی از عفونتهای شایع و واگیردار مقاربتی است که از راه تماس جنسی و توسط ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ایجاد میشود. تبخال تناسلی، تاولهای دردناک و آبداری بر روی پوست فرد ایجاد میکند که در صورت ترکیدن، مایع عفونی از آن خارج خواهد شد. تبخال تناسلی همچنین، درد، خارش و ایجاد زخم در ناحیه تناسلی را در پی داشته و گاهی نیز سبب میشود فرد هنگام ادرار، احساس درد و ناراحتی داشته باشد.
از کجا بفهمیم تبخال تناسلی داریم
بیماری تبخال تناسلی ابتدا در بدن فرد پنهان و نهفته مانده و هیچ نشانه و علامتی از خود نشان نمیدهد. البته در این حالت هم، قابل سرایت بوده و در صورت برقراری رابطه جنسی، منتقل خواهد شد. علائم شایع این بیماری که عموما حدود 2 تا 12 روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس این بیماری بروز پیدا خواهد کرد از مهمترین علائم این عارضه عبارتند از:
- احساس درد و ناراحتی هنگام ادرار کردن
- احساس درد، خارش و حساسیت در ناحیه تناسلی
- بروز زخم در ناحیه تناسلی بر اثر پارگی و خروج مایع عفونی داخل تاولها
- ایجاد تاولهای ریز سفید و یا برجستگیهای کوچک قرمز رنگ در ناحیه تناسلی
آیا تبخال تناسلی خطرناک است
تبخال تناسلی بهطور معمول توسط ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) نوع ۲ ایجاد میشود و میتواند باعث بروز زخمهایی دردناک در نواحی تناسلی شود. در بیشتر موارد، تبخال تناسلی جدی نیست و با داروهای ضد ویروسی قابل کنترل است. با این حال، تبخال تناسلی میتواند در برخی شرایط خطرناک باشد.
برای مثال، در صورتی که فرد سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد مثل افراد مبتلا به HIV یا افرادی که داروهای سرکوبکننده ایمنی مصرف میکنند عوارض ابن بیماری در آنها جدی تر خواهد بود. همچنین، انتقال ویروس به نوزاد در حین زایمان میتواند خطرات جدی داشته باشد بنابراین، درمان و مراقبتهای بهموقع اهمیت زیادی دارند.
تشخیص تبخال تناسلی
تشخیص تبخال تناسلی معمولاً از طریق معاینه بالینی انجام میشود. پزشک زخمها و تاولهای موجود در ناحیه تناسلی را مشاهده کرده و بر اساس ظاهر آنها تشخیص میدهد. برای تایید تشخیص و شناسایی نوع ویروس، آزمایشهای تکمیلی مانند آزمایش PCR یا کشت ویروس انجام میشود.
در این آزمایشها نمونهای از مایع درون زخمها گرفته شده و برای شناسایی ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) مورد بررسی قرار میگیرد. در مواردی که هیچ زخم قابل مشاهده نباشد، آزمایش خون برای شناسایی آنتیبادیهای ویروس مفید است.
بیشتر خوانید: درمان زگیل تناسلی
پیشگیری از تبخال تناسلی
پیشگیری از بیماری تبخال تناسلی مانند دیگر بیماریهای دستگاه تناسلی مقاربتی، نیازمند رعایت بهداشت و خودداری از برقراری روابط جنسی محافظت نشده و یا فعالیتهای جنسی مشکوک است. در واقع بهتر است روابط جنسی خود را تنها به یک شخص سالم محدود کرده و در هر بار تماس جنسی از لوازم مراقبتی مانند کاندوم استفاده کنید.
همچنین بهتر است در صورت مشاهده هر گونه علائم بیماری تبخال تناسلی در هر ناحیه از بدن خود، از آمیزشهای بعدی جلوگیری کرده و جهت درمان و تشخیص دقیق بیماری به بهترین متخصص زنان در تهران مراجعه کنید. در زمان مراجعه به پزشک نیز تمام علائم و شرح حال خود را به خوبی بازگو کرده و در صورت باردار بودن حتما پزشک خود را در جریان بگذارید.
تبخال تناسلی چیست و برای درمان آن چه کنیم؟
درمان تبخال تناسلی
راههای درمانی که برای بیماری تبخال تناسلی وجود دارد قطعی نبوده و در واقع هیچ یک از آنها قادر نیستند ویروس هرپس را به طور کامل در بدن شما از بین ببرند. این روشهای درمانی، تنها علائم و نشانههای این بیماری را کاهش داده و با جلوگیری از شیوع و تکثیر بیشتر ویروسهای این بیماری در بدن، از عوارض بعدی جلوگیری کرده و سلامت شریک جنسی را نیز تضمین خواهد کرد.
داروهایی که برای درمان این بیماری تجویز میشوند، عموما آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد ویروسی مانند آسیکلوویر، والاسیکلوویر و … است که حتما باید تحت نظر پزشک مصرف شوند. این قبیل داروها که به از بین رفتن تبخالهای عفونی و زخمهای ایجاد شده در اثر بیماری تبخال تناسلی کمک میکنند.
از دیگر روش های درمان شامل تمیز نگه داشتن ناحیه و شستشوی آرام با آب ولرم و صابون ملایم، استفاده از کمپرس سرد برای کاهش درد و التهاب، پوشیدن لباسهای نخی و گشاد به منظور جلوگیری از تعرق و تحریک پوست، مصرف مایعات کافی و داشتن تغذیه مناسب و از همه مهم تر مدیریت استرس برای کاهش عود تبخال می تواند در روند درمان بسیار موثر باشد.
ترکیدن تبخال تناسلی
ترکیدن تبخال تناسلی معمولاً در اثر تماس یا بهصورت طبیعی رخ میدهد و مایع آلودهای که از آن خارج میشود، میتواند ویروس را به دیگر نقاط بدن یا شریک جنسی منتقل کند. این مرحله معمولاً با درد، التهاب و سوزش همراه است و پس از آن، زخم ایجاد میشود که به مرور زمان خشک شده و بهبود مییابد.
برای کاهش خطر عفونت و تسریع روند بهبودی توصیه میشود تا محل زخم تمیز نگه داشته شود، از تماس مستقیم با آن خودداری شود همچنین لباسهای گشاد و نخی پوشیده شود و از همه مهم تر در صورت نیاز از داروهای ضدویروسی طبق تجویز پزشک آن را مصرف نمایید.
عوارض تبخال تناسلی
عوارض تبخال تناسلی (هرپس تناسلی) در صورت عدم درمان عوارض زیر را به همراه خواهد داشت:
✳️ درد و ناراحتی مداوم
تاولها و زخمهای ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۲ (HSV-2) میتوانند باعث درد، سوزش و ناراحتی شدید بهویژه در هنگام ادرار کردن یا رابطه جنسی شود.
✳️ عفونتهای ثانویه
زخمهای باز ناشی از تبخال تناسلی مستعد عفونتهای باکتریایی هستند که میتوانند روند بهبودی را کند کرده و منجر به مشکلات جدیتر شوند.
✳️ انتقال به شریک جنسی
ویروس هرپس تناسلی بهراحتی از طریق تماس پوستی و رابطه جنسی منتقل میشود، حتی زمانی که فرد علائم خاصی هم نداشته باشد.
✳️ خطر انتقال به نوزاد در دوران بارداری
مادران باردار مبتلا به هرپس تناسلی در معرض خطر انتقال ویروس به نوزاد خود در هنگام زایمان هستند. این موضوع میتواند باعث ایجاد هرپس نوزادی شده که یک بیماری خطرناک و بالقوه کشنده برای نوزادان است. در مورد عفونتهای دوران بارداری این مقاله از سایت را مطالعه کنید.
✳️ افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مقاربتی دیگر
وجود زخمهای هرپسی میتواند ورود سایر ویروسها، از جمله ویروس HIV (ایدز) را آسانتر کند. بنابراین، افراد مبتلا به تبخال تناسلی در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به سایر بیماریهای آمیزشی هستند.
✳️ مشکلات روانی و استرس
افراد مبتلا به این ویروس دچار استرس، اضطراب و افسردگی شده، زیرا این بیماری عودکننده است و هیچ درمان قطعی ندارد. همین موضوع بر روابط و کیفیت زندگی فرد تأثیر میگذارد.
سوالات متداول تبخال تناسلی
تبخال تناسلی در مردان به طور معمول خطرناک نیست اما میتواند باعث درد، ناراحتی و عودهای مکرر شود همچنین، خطر انتقال به شریک جنسی را افزایش داده و در افراد با ضعف ایمنی عوارض شدیدتری ایجاد میکند.
تبخال مقعدی میتواند دردناک و ناراحتکننده باشد و در برخی موارد، باعث خونریزی و عفونت شود از همین رو اگر درمان نشود باعث عود مکرر و انتقال به دیگران خواهد شد.
بیشتر موارد از طریق تماس جنسی منتقل میشوند، اما انتقال از طریق تماس پوستی با ناحیه آلوده نیز وجود دارد.
در نهایت…
تبخال تناسلی یک بیماری ویروسی شایع و عودکننده است که از طریق تماس جنسی منتقل میشود. اگرچه درمان قطعی ندارد، اما با مصرف داروهای ضدویروسی، رعایت بهداشت و تقویت سیستم ایمنی میتوان علائم آن را کنترل و دفعات عود را کاهش داد. پیشگیری از انتقال با استفاده از کاندوم و پرهیز از رابطه جنسی در زمان شیوع اهمیت دارد. توجه داشته باشید که مشورت با پزشک در موارد عود مکرر یا بارداری ضروری است تا از عوارض جدی جلوگیری شود.
سلام
امکان خوب شدن وجود دارع یا نه ؟؟؟
بعد از ابتلا به این این ویروس دیگه نباید رابطع برقرار کرد ؟؟
سلام
بله تبخال تناسلی درمان دارد.
واقعا درمان قطعی داره؟ چیه اسم درمانش
تبخال تناسلی درمان قطعی ندارد وقتی ویروس وارد بدن می شود در گانگلیون عصبی باقی می ماند و با استرس و اضطراب هر بار در سطح پوست ایجاد ضایعه خواهند کرد.