تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر یک روش غربالگری برای سرطان سرویکس یا سرطان دهانه رحم است که وجود سلول‌های پیش سرطانی را به خوبی مشخص می‌کند از همه مهم‌تر یکی از موارد مهم در مراقبت های بهداشت جنسی زنان به شمار می‌آید. آزمایش پاپ اسمیر به گونه‌ای است که طی آن، نمونه‌های سلولی از گردنه رحم برداشته شده و برای شناسایی بیماری سرطان و ناهنجاری‌هایی که منجر به این بیماری شود بتوان بررسی انجام داد. این آزمایش، بهترین راهکار به منظور کنترل عوارض پیش سرطانی و کشف تومورهای ریز موجود در دهانه رحم است.

انجام تست پاپ اسمیر

چه کسانی به آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارند؟

بسیاری از متخصصان عقیده دارند آزمایش پاپ اسمیر در زنان فعال از نظر جنسی در محدوده سنی 21 تا 65 سالگی قابل انجام شده و معمولا برای افرادی با ویژگی‌های زیر تجویز می‌شود:

  • افراد سیگاری
  • افراد مبتلا به ویروس HIV
  • افرادی که به سرطان رحم مبتلا هستند.
  • سلول‌های پیش سرطانی تشخیص داده شده باشد.
  • قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیل بسترول به دلیل مصرف برخی از داروها
  • افراد با سیستم ایمنی ضعیف ناشی از شیمی‌درمانی و یا به دلیل پیوند اعضا

آزمایش پاپ اسمیر همچنین از جمله آزمایش‌های‌ قبل از بارداری بوده که توسط بهترین متخصص زنان در تهران تجویز خواهد شد. افزون بر این، اگر از آخرین تست پاپ اسمیر انجام شده بیش از فاصله زمانی توصیه‌ شده گذشته باشد و یا پزشک به بررسی بیشتر وضعیت دهانه رحم نیاز داشته باشد، این آزمایش را برای بیمار تجویز خواهد کرد.

نکات قبل از تست پاپ اسمیر

قبل از انجام تست پاپ اسمیر لازم است تا برخی نکات مراقبتی را رعایت کرده و برای کسب نتایج دقیق، حتما آن‌ها را در نظر داشته باشید. اقدامات لازم قبل از انجام تست پاپ اسمیر عبارتند از:

  • به مدت دو روز قبل از انجام تست، هیچ رابطه جنسی واژینالی نداشته باشید.
  • از دو روز قبل از تست پاپ اسمیر، استفاده از تامپون، کرم یا ژل واژینال، دارو، فوم یا ژل ضد بارداری را متوقف کنید.
  • بهتر است تست پاپ اسمیر حداقل پنج روز پس از پایان دوره قاعدگی انجام شود.
  • قبل از انجام این تست، از مواردی نظیر استفاده از دوش واژینال واژن یا شستشوی واژن با سرکه و … خودداری کنید.
  • کاهش سطح هورمون های زنانه از نوع استروژن ممکن است بر نتیجه آزمایش اثرگذار باشد و گاهی نیاز به مصرف استروژن پیش از آزمایش است.

چگونگی انجام تست پاپ اسمیر

این آزمایش در حین معاینه لگنی و با  کمک دستگاهی به نام اسپکولوم انجام می‌شود. به این صورت که پزشک به هنگام معاینه، با اسپکولوم دهانه واژن را باز کرده تا بتواند دهانه رحم را به خوبی مشاهده کند. پس از آن با یک دستگاه نمونه‌گیر، به نام اسپچولا و برسی کوچک، سلول‌های دهانه رحم را نمونه‌برداری کرده و برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه می‌فرستد. لازم به ذکر است که آزمایش پاپ اسمیر دردناک نیست ولی معاینه لگنی آن در برخی مواقع، احتمال دارد برای بیمار آزاردهنده باشد.

فواصل زمانی انجام تست پاپ اسمیر

فواصل زمانی مناسب برای انجام تست پاپ اسمیر عبارت است از:

  •  آزمایش پاپ اسمیر بعد از اولین رابطه جنسی، در هر سال لازم است.
  • خانم‌های زیر 30 سال سن باید سالیانه برای تست پاپ اقدام نموده و خانم های بالای 30 سال سن می‌توانند با انجام سه آزمایش طبیعی، در سه سال پی در پی، وضعیت سلامت خود را ارزیابی نمایند.

آیا پاپ اسمیر درد دارد

آزمایش پاپ اسمیر معمولاً دردناک نیست، اما احتمال دارد باعث احساس کمی ناراحتی یا فشار شود. در این آزمایش، پزشک با استفاده از ابزاری به نام اسپکولوم، دهانه رحم را باز کرده و نمونه‌ای از سلول‌های دهانه رحم را برای بررسی جمع‌آوری می‌کند. میزان ناراحتی می‌تواند بسته به عوامل زیر متفاوت باشد:

  • حساسیت فردی: برخی افراد نسبت به دیگران حساسیت بیشتری داشته باشند.
  • استرس و تنش عضلات: اگر عضلات کف لگن منقبض شوند، به طبع فشار بیشتری هم حس می‌شود.
  • مهارت پزشک: تجربه پزشک می‌تواند تأثیر زیادی بر راحتی فرد داشته باشد.
  • شرایط خاص: در صورت خشکی واژن یا عفونت، ناراحتی بیشتری هم تجربه می‌شود.

برای کاهش ناراحتی، می‌توانید قبل از آزمایش با پزشک صحبت کرده، آرامش خود را حفظ کنید و تنفس عمیق انجام دهید. پاپ اسمیر یک روش سریع و کوتاه است و ناراحتی آن معمولاً به سرعت برطرف می‌شود.

نتایج آزمایش پاپ اسمیر

مدت زمان سه هفته لازم است تا نتایج آزمایش کامل شده و ارائه گردند. نتیجه پاپ اسمیر طبیعی به این معناست که وضعیت دهانه رحم نرمال و طبیعی است.

اصطلاح پاپ اسمیر غیر طبیعی، به این معناست که سلول‌های ارزیابی شده حالت غیر عادی داشته و لازم است آزمایشات بعدی انجام شوند. به عبارت دیگر، چنانچه نتیجه تست پاپ اسمیرتان مثبت بود، پزشک انجام سری آزمایشات متفاوتی را توصیه می‌کند.

پاپ اسمیر در برخی مواقع می‌تواند نشان‌دهنده وجود عفونت باشد. ولی برای شناسایی بیماری‌های آمیزشی کافی نبوده و لازم است برای بررسی این گونه بیماری‌ها تست‌های تخصصی‌تری صورت گیرد.

عوارض تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر به طور کلی یک روش ایمن و کم‌خطر است، اما ممکن است عوارض خفیفی را در برخی افراد به همراه داشته باشد. این عوارض معمولاً کوتاه‌مدت و بی‌خطر هستند. از جمله:

  1. احساس ناراحتی یا درد خفیف: هنگام ورود اسپکولوم یا جمع‌آوری نمونه احساس شود.
  2. لکه‌بینی یا خونریزی خفیف: به دلیل تماس با دهانه رحم، در برخی افراد مشاهده می‌شود که معمولاً ظرف یک یا دو روز برطرف می‌شود.
  3. احساس فشار یا ناراحتی در ناحیه لگن: این احساس ممکن است به‌ویژه در افرادی با حساسیت بیشتر ایجاد شود.
  4. خطر عفونت (بسیار نادر): در صورت عدم رعایت اصول بهداشتی یا وجود عفونت زمینه‌ای، احتمال آن کم است.
  5. استرس یا اضطراب: برخی افراد به دلیل نگرانی از نتایج آزمایش یا روند آن احساس اضطراب کنند.

در صورت بروز علائمی مانند خونریزی شدید، درد مداوم یا ترشحات غیرطبیعی، لازم است با پزشک مشورت شود.

در نهایت…

تست پاپ اسمیر یک روش ساده، سریع و موثر برای شناسایی تغییرات غیرطبیعی سلول‌های دهانه رحم است که می‌تواند به پیشگیری یا تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم کمک کند. این آزمایش به‌ویژه برای زنان در سنین باروری و پس از آن توصیه می‌شود. پاپ اسمیر نقش مهمی در حفظ سلامت زنان دارد و با انجام منظم آن می‌توان از پیشرفت بسیاری از بیماری‌های مرتبط با دهانه رحم جلوگیری کرد.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + شانزده =