می توان گفت امروزه بسیاری از زوج هایی که با مشکل ناباروری مواجه هستند می توانند با انجام روش های متفاوت به این عارضه خاتمه بدهند. مشکلات ناباروری می تواند به علت های موجود در زن یا مرد و یا هر دوی آنها باشد. زوج هایی که خواهان فرزند هستند می توانند با انجام مشاوره روش های متفاوتی را برای این امر انتخاب کنند و متخصص زنان و زایمان می تواند شما را از این روش ها آگاه سازد. در ابتدا زمانی که تصمیم به بارداری گرفتید مشاوره های پیش از بارداری را نزد متخصص زنان و زایمان انجام بدهید و در صورتی که با مشکل ناباروری مواجه شدید یکی از روش های پیشنهادی توسط متخصص زنان و زایمان می تواند درمان ناباروری IVF و یا لقاح خارج از رحم باشد. بهتر است با این روش آشنایی کامل را پیدا کنید و از نحوه انجام آن اطلاعاتی را کسب کنید. با ما در ادامه مطلب از سایت دکتر لیلا سلطانی همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره درمان ناباروری با IVF و مزایا و معایب این روش کسب کنید.
درمان ناباروری IVF چیست ؟
IVF یک روش آزمایشگاهی برای لقاح مصنوعی و خارج از رحم بوده است که از زن سلول تخمک بالغ گرفته می شود و اسپرم هایی که از قبل از مرد تهیه شده است در خارج از رحم زن لقاح داده می شود و در نهایت این لقاح در رحم زن و یا زن دیگری گذاشته می شود. در روز انجام عمل نمونه اسپرم از مرد گرفته می شود همچنین زنان بیهوشی کوتاهی بر روی آنها انجام می شود و تخمک هایی از آنها گرفته می شود .بعد از انجام این مراحل تخمک و اسپرم به محیط آزمایشگاهی برده شده و در آزمایشگاه در کنار یکدیگر قرار می گیرند و به این گونه خود اسپرم وارد تخمک می شود و تخمک بارور می شود .به تخمکی که لقاح پیدا می کند جنین گفته می شود .جنین تک سلولی شروع به تقیسم شدن می کند و در نهایت یک جنین چند سلولی به وجود می آید .بعد از گذشت دو یا سه روز جنین به رحم زن انتقال داده می شود تا بارداری انجام بگیرد.پس به طور کلی می توان گفت برای انجامIVFبعد از تحریک تخمدان و تخمک گذاری ،لقاح انجام گرفته و جنین انتقال پیدا می کند.
ivf چیست؟
در این مقاله توضیحات جامع و مفصلی پیرامون IVF چیست گردآوری شده است، جهت کسب اطلاعات لازم بهتر است که این متن را تا انتها مطالعه نمایید.
Ivf یا لقاح آزمایشگاهی روشی است که در آن اسپرم از مرد گرفته می شود و با تخمک های بالغ زن لقاح داده می شود به گونه ی که برای سالم ماندن این تخمک در رحم خود زن یا خانم دیگری جایگزین می شود. امروزه درصد ناباروی زوج ها بین 10 تا 15 درصد می باشد. این بدان معنا است که نیاز به روش های کمک باروری دارند. خوشبختانه با مراجعه به یک جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی حاذق می توان این ناباروری را از روش ساده تا پیچیده درمان کنیم. چنانچه درمان ناباروری ivf تجويز شود پزشک همانند روش درمان ناباروری با iui اقدام می کند.
IVF چگونه انجام می گیرد ؟
اگر بخواهیم این مراحل را دقیق تر توضیح بدهیم در آغاز برای اینکه تخمدان ها تحریک شوند داروهای هورمونی به زنان داده می شود.از جمله این داروهامی توان به آمپول های HMG که باعث رشد فولیکول و آمپول HCGبرای بلوغ تخمک ها اشاره کرد.در زمانی که تخمک و اسپرم برای کاشت به آزمایشگاه انتقال داده شد برای اینکه درصد موفقیت بالا رود چندین لقاح مصنوعی انجام می گیرد.در مواردی که جنین ها دارای کیفیت بالایی باشند با پرداخت هزینه جداگانه جنین برای بارداری های دیگر زوجین در شرایط خاص نگه داری می شود .در انتها جنین ها به وسیله کانتر به داخل رحم منتقل می شوند.
تخمک گیری چگونه انجام می شود ؟
متخصص زنان و زایمان می تواند از روش هایی مانند لاپاراسکوپی و یا سونوگرافی واژینال تخمک گیری را انجام دهد.نحوه انجام لاپاراسکوپی در مقالات سایت دکتر سلطانی نوشته شده و شما می توانید از اینجا با نحوه انجام لاپاراسکوپی آشنایی پیدا کنید.در سونوگرافی واژینال با بی حسی موضعی بررسی انجام میگرد. با استفاده از دستگاه سونوگرافي، پزشك فوليكول ها را مشاهده مي كند و مايع فوليكولي همراه با تخمك كشيده مي شود كه به اين عمل پانكچر گفته می شود.
انتقال جنین چگونه است؟
بعد از اینکه سلول ها در محیط آزمایشگاهی بارور شدند در زمان مناسبی از سیکل زن به رحم منتقل می شود.در افرادی که کمتر از چهل سال سن دارند یک یا دو جنین و در افراد بیشتر از چهل سال نهایتا سه جنین برداشته می شود.انتقال دادن این سلول ها شاید منجر به چند قلوزایی شود و بهتر است که اگر متخصص شانس این افراد را بالا می بیند تعداد کمی انتقال داده شود در این روش متخصص زنان و زایمان و نازایی یک اسپکولوم را درون واژن کرده تا واژن به اندازه کافی باز نگه داشته شود سپس درون رحم مشاهده می شود این عمل شبیه به تست پاپ اسمیر است و بدون درد انجام میگیرد و خانم ها به هیچ عنوان نیاز به خوردن و یا تزریق آرام بخش ندارند .جنین در رحم حایگذاری می شودبعد از گذشت چند روز می توان با دادن آزمایش خون باردار بودن خانم را متوجه شد.
آی وی اف برای چه افرادی استفاده می شود؟
این روش درمانی بهتر است در موارد زیر استفاده شود تا منجر به باروری افراد شود :
مشکلات ایمنولوژیک :در افرادی که آنتی بادی ضد اسپرم و آزمایش های بعد از نزدیکی اختلال داشته باشد نازایی ایمنولوژیک به شمار می رود و معمولا بعد از IUIی ناموفق، آی وی اف انجام می گیرد.آنتی بادی ها باعث از بین رفتن تخمک و یا اسپرم می شوند.
آندومتریوز: به معنی رشد بافت داخلی رحم در جایی بیرون از رحم است. لگن شایع ترین محل بروز آندومتریوز است.در مواقعی که به درمان های دارویی و جراحی پاسخی داده نشده باشد،احتمال بارداری با ivf بیشتر خواهد بود.
- مشکلات لوله رحمی
- عدم توانایی اسپرم در نفوذ به تخمک
- پایین بودن تعداد اسپرم
- نازایی به دلایل نامشخص
- چسبندگی لگن،لوله های فالوپ
آی وی اف معمولا بعد از ناموفق بودن روش های دیگر برای زوجین انجام می شود و عواملی مانند بیماری های عفونی و بالا بودن سن درصد موفقیت این روش را کم خواهد کرد.
تغییرات بعد از انجام IVF
بعد از انجام آی وی اف ممکن است با موارد زیر رو به رو شوید:
بعضی از خانم ها نسبت به داروهای هورمونی تزریق شده که برای تحریک تخمک ها وارد بدن شده است،واکنش های را نشان می دهند و باعث می شود نشانه های در آنها دیده شود که در زیر ذکر شده است.
در برخی موارد که تخمک های بیش از حد تحریک می شود ممکن است سندروم ohssاتفاق بیفتد و زمانی که تخمدان ها بیش از اندازه به داروها واکنش نشان داده باشند این اتفاق بروز می دهد و تخمک های زیادی تولید می شود که درد های شدید شکمی،تنگی تنفس را به دنبال خواهد داشت.
بچه دار شدن با ivf
Ivf چیست و چرا از این روش استفاده می کنند؟ کاندیدای روش ivf چه کسانی می باشند؟ به منظور اطلاع یافتن از روش ناباروری با ivf بهتر است که این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید تا اطلاعات لازم را کسب کنید.
در چندین سال اخیر یعنی تقریبا 30 سال اخیر این تکنیک جدید و مدرن جهت درمان زوج های ناباروری که مشکل بچه دار شدن دارند، در سطح جامعه مطرح شد. به این روش لقاح خارج رحمی یا لقاح مصنوعی و حتی لقاح آزمایشگاهی می گویند. در بسیاری از موارد ناباروری می توان از روش ivf استفاده کرد و زوج های دارای مشکل دار از این روش استقبال زیادی کرده اند.
برای دریافت وقت مشاوره یا دریافت پاسخ سوالات خود در خصوص درمان ناباروری با IVF فرم رایگان رو به رو را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.
کاندیدای مناسب ivf
- خانم هایی که لوله های رحمی خود را تحت علل گوناگونی از دست داده اند می توانند از این روش استفاده نمایند.
- وجود اختلال و ناهنجاری در اسپرم های آقایان به طوری که باعث شده است که اسپرم ها ضعیف و غیر فعال شوند.
- کم شدن ذخیره ای تخمدانی در بانوایی که سن آنان افزایش پیدا نموده است.
- اختلال و ناهنجاری در تخمک گذاری که به درمان های روتین پاسخ نداده باشد را باید از درمان ناباروری با ivf استفاده نمود.
- وجود بیماری هایی مانند اندومتریوز و چسبندگی در لگن نیز باعث ناباروری در خانم ها می شود.
- نازایی های با علت نامشخص و نامعلوم نیز باعث ناباروری در زوجین می شود که برای درمان آن باید فورا اقدام نمود.
- خانم هایی که لوله تخمدانی سالمی برای انتقال تخمک ندارند.
- آقایانی که اسپرم های فعال و زنده ندارند.
- زوجینی که دارای اختلال و ناهنجاری ژنتیکی در ناحیه تناسلی اند.
- خانم هایی که دارای برخی بیماری های رحمی اند مانند آندومتر و کیست و… (در صورتی که درمان شود ممکن است به ivf احتیاج نداشته باشند)
- خانم هایی که در رحم برخی از جراحی را انجام داده اند و در نتیجه باعث انسداد لوله های فالوپی ویا چسبندگی بیش از اندازه دهانه رحم شده است.
شایان ذکر است که گفته شود گاهی اوقات ممکن است که بیمار با این روش دچار سندرم پرکاری تخمدان شوند. بنابراین جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی به معاینه و بررسی زوج می پردازد تا مشخص گردد که علت عقیم شدن از مرد است یا از زن.
مراحل IVF
این روش مراحل گوناگونی دارد در مرحله ی اول بعد از ارزیابی زوجین ، اقدام به تجویز داروهایی مانند آمپول های عضلانی و … می کنند که باعث تقویت و تحریک تخمک در تخمدان های می شود و در نتیجه تخمک بزرگ شده و به مرحله ی تکامل می رسد. یکی از مزایای ivf انجام این پروسه با بیهوش نمودن خانم، اقدام به جراحی ساده ی می کنند و از طریق واژینال بدون ایجاد کوچک ترین برشی این تخمک ها را خارج می کنند و سپس تخمک را تحت لقاح مصنوعی در آزمایشگاه با وارد کردن اسپرم به روش میکرواینجکشن ترکیب می کنند. بعد از این جنین تشکیل خواهد شد و این جنین 2 تا 5 روز بعد باید در داخل رحم منتقل شود. در روش وارد کردن جنین به رحم از لوله ای باریک بدون نیاز به بیهوشی استفاده می کنند که درد و ناراحتی را برای فرد به همراه نخواهد داشت. در نتیجه در این پروسه خانم ها باید بسیار محتاط و مراقب خود باشند.
مراحل انجام ivf
مراحل آی وی اف شامل 8 مرحله می باشد که عبارتند از:
- تخمک گذاری
- تحریک تخمک گذاری
- جمعآوری و بالغ نمودن تخمکها
- گرفتن و آماده نمودن اسپرم
- لقاح خارج از رحم و رشد جنین در محیط آزمایشگاه (مرحله باروری)
- انتقال جنین به داخل رحم
- ریکاوری
- آزمایش بارداری
آیا ivf عوارض جانبی را به همراه دارد؟
بعد از عمل تخمک کشی بیمار معمولا دچار لکه بینی خواهد شد که جای نگرانی ندارد و بعد از 24 ساعت برطرف می شود. چون در عمل تخمک کشی با بیهوشی عمومی صورت می گیرد، در نتیجه بعد از هوشیاری بیمار مقداری سرگیجه و حالت تهوع دارد. اگر این عارضه تا چند روز ادامه داشت حتما باید به پزشک خود اطلاع دهد.
ممکن است در روز خارج نمودن تخمک از رحم، بیمار مقداری دچار درد در ناحیه شکم شود که متخصص زنان برایش برخی از آنتی بیوتیک ها راجهت التیام درد تجویز می کند. توصیه متخصص زنان بعد از این فرآیند بر این است که مقدار زیادی آب بنوشد، تا از اتساع رحم و بزرگی شکم جلوگیری شود. البته رخداد این عارضه نادر است.
درصد موفقیت ناباروی با ivf
موفقیت این روش به چند عامل بستگی دارد که عبارتند از:
- سن خانم (در صورتی که سن زن بالا باشد، درصد موفقیت مقداری پایین می آید)
- تعداد مقاربت های جنسی
- زمان رابطه (بهتر است که مقاربت در زمانی صورت گیرد که نزدیک به تخمک گذاری زن باشد)
- وضعیت نطفه
- عوامل و نحوه ی زندگی
سخن پایانی
روش ivf می تواند دارای نتایج بالا و موفقیت آمیزی باشد که بسته به مراقبت هایی است که بیمار باید رعایت نماید و از انجام فعالیت های سنگین و ورزش های سخت اجتناب کند. به منظور دستیابی به سیکل های درمانی بالا ممکن است که با عدم شکست در بارداری اولیه از تخمک های منجمد و فریز شده استفاده کنند که نیاز به انجام دارودرمانی های مجدد نباشد و بیمار فقط سیکل نهایی را تکرار کند.