یکی از سوالاتی که اغلب ذهن مادران باردار را به خود مشغول می کند، در این است که آیا هوای آلوده باعث تغییرات حاد و جبران ناپذیری را در مادران باردار به همراه خواهد داشت؟ آیا آلودگی هوا و محیط باعث ایجاد اختلال و ناهنجاری در جنین خواهد شد؟ چه اقداماتی باید صورت گیرد که مادران باردار در معرض هوای آلوده قرار نگیرند؟
سوالات زیادی مادران باردار در حین حاملگی از متخصص زنان و زایمان و نازایی خود می پرسند که ما در این مقاله به پاسخ پرسش های مهم مخاطبان از زبان خانم دکتر لیلا سلطانی متخصص زنان و زایمان و نازایی پرداخته ایم. برای دانستن بیشتر در این مورد بهتر است که مقاله را تا پایان مطالعه بفرمایید تا خانم ها، حاملگی راحت و بدون کوچک ترین عوارضی را در زمان آلودگی هوا به همراه داشته باشند.
آلودگی هوا معمولا در فصول سرد سال افزایش پیدا می کند و چون ماندگاری بالایی دارد، عوارضی را برای برخی از بیماران و علی الخصوص افراد باردار به همراه می آورد.
توصیه خانم دکتر لیلا سلطانی در زمان آلودگی هوا برای خانم های باردار در این است که تا جایی که مقدور می باشد، تحت هیچ شرایطی از منزل خارج نشوند مگر زمان اورژانسی زیرا این آلاینده ها باعث زایمان زود رس (خواه زایمان طبیعی یا زایمان سزارین) و تغییراتی در رشد نوزاد خواهد شد.
اگر این آلودگی هوا در مادران باردار کنترل نشود باعث ایجاد سرفه و تنگی نفس در آنان خواهد شد در نتیجه سوء تغذیه را برای فرد در پی دارد، این عارضه بر جنین نیز تاثیر مستقیم گذاشته و ممکن است که زمانی که نوزاد متولد شود دارای آسم باشد.
دکتر لیلا سلطانی براین سخن تاکید می ورزد که 12 هفته آغازین بسیار در دوران حاملگی حساس می باشد و افرادی که در محل پرتردد و اماکن تهدید کننده بر سلامتی مادر و جنین زندگی می کنند، باید از مراقبت های ویژه برخوردار باشند، زیرا مغز جنین در حال رشد و تکامل می باشد و کوچک ترین عارضه باعث ایجاد اختلال و ناهنجاری در آنان خواهد شد. بنابراین تا جایی که مادر قادر است باید کمتر در معرض این آلاینده های هوایی قرار گیرد.
از جمله نشانه هایی که مادران در معرض آلودگی قرار گرفته اند این است که دچار سوء تغذیه می شوند و در نتیجه تمایلی به غذا نخواهند داشت و این عارضه می تواند باعث نارس بودن جنین شود.
شایان ذکر است که بگوییم در صورتی که مادری به این نکات توجه ننماید، و اغلب اوقات در معرض مواد شیمیایی و سربی قرار بگیرد، زایمان زودرس را به همراه خواهد داشت . این عارضه در زنانی که باردار نیستند نیز تاثیر سویی می گذارد و باعث ناباروری و نازایی آنان خواهد شد.
برخی نکات در زمان آلودگی هوا برای مادران باردار عبارتند از:
- در روزهای ابتدایی بهتر است از منزل خارج نشوند.
- در و پنجره ها را محکم ببندند تا از نفوذ هوای آلوده به داخل جلوگیری شود.
- هنگام خارج شدن از منزل از ماسک های حاوی فیلتر استفاده نمایند.
- بهتر است در منزل از دستگاه تصفیه کننده هوا استفاده شود.
- در طول روزهای آلوده، بیشتر از میوه و سبزیجات تازه استفاده کنند.
- بسیار متخصص زنان توصیه می نماید که شیر و فرآورده های لبنی مصرف کنند.
چکیده مطلب
باید بگوییم که آلودگی هوا علاوه برتاثیر منفی در زنان باردار، بر آقایان نیز تاثیر ومنفی می گذارد و باعث کم شدن میزان جهش اسپرم در آنان می شود، در نتیجه باروری در آنان نیز کاهش پیدا می کند. برای کنترل این عارضه آقایان باید در زمان آلودگی هوا، در صورت استعمال دخانیات آن را محدود نمایند.