فریز کردن تخمک چگونه انجام می شود؟
مراحل فریز کردن تخمک به چه صورت است؟
آیا فریز کردن تخمک عوارض دارد؟
فریز کردن تخمک
فریز کردن تخمک در کلینیک درمان ناباروری انجام می شود. جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی با انجام آزمایش خون و بررسی سطح هورمون ها و ذخیره تخمدان، وضعیت متابولیسم افراد را بررسی می کند. نتایج این آزمایش می تواند نشان دهد که تخمدان تا چه حدی به داروهای باروری جواب داده است. همچنین با انجام سونوگرافی از تخمدان ها، تعداد فولیکول های نابالغ و وضعیت تخمدان ها مشخص می شود. برخی از بیماران عفونی مانند HIV، هپاتیت B,C باید قبل از شروع انجماد تخمک غربالگری شوند.
مراحل انجام فریز تخمک
1- تحریک تخمک گذاری: تخمک گذاری در بدن توسط هورمون هایی صورت می گیرد که باعث می شوند تخمک های نابالغ به تخمک های بالغ تبدیل شده و تخمک گذاری انجام شود. در انجماد تخمک، هورمون های مصنوعی برای تحریک تخمدان ها تزریق می شوند تا تعداد بیشتری از فولیکول ها به تخمک بالغ تبدیل شوند. برای تخمک گذاری ممکن است پزشک متخصص داروهای مختلفی را برای بیمار تجویز کند. برای اندازه گیری پاسخ به تحریک تخمدان، آزمایش خون گرفته می شود. معمولا سطح استروژن بالا و سطح پروژسترون تا زمان تخمک گذاری پایین می آید.
در مراحل بعدی از سونوگرافی بخصوص سونوگرافی واژن استفاده می شود که از امواج صوتی برای داشتن یک تصویر از داخل تخمدان استفاده می شود. در سونوگرافی رشد فولیکول ها و وضعیت بالغ شدن آن ها بررسی می شود.
2- گرفتن تخمک: در این عمل که بسیار ساده است با استفاده از یک سوزن که از طریق واژن وارد تخمدان ها می شود، در حالیکه پزشک تصویر تخمدان ها را در دستگاه سونوگرافی می بیند، تخمک ها را جمع آوری و به ظرفی منتقل می کنند بلافاصله تخمک ها به آزمایشگاه جنین شناسی منتقل می شوند. تعداد تخمک هایی که جمع آوری می شوند با توجه به سن و وضعیت بدن معمولا از 5 تا 20 می باشد.
3- انجماد تخمک: تخمک ها پس از برداشته شدن در آزمایشگاه جنین شناسی زیر دمای صفر درجه منجمد می شوند و در این مرحله از مواد ضد سرطان استفاده می شود تا در سلول ها، بلورهای یخ تشکیل نشود.
انجماد به چند روش انجام می شود؟
انجماد آهسته: در این روش از ماده ضد سرطان با غلظت کم استفاده می شود و بعد از آن درجه حرارت به تدریج کاهش پیدا می کند. این کار باعث کاهش تدریجی متابولیسم تخمک ها می شود. سپس غلظت بیشتری از ماده ضد سرطان استفاده می شود.
شیشه سازی: در این روش از غلظت بالای ماده ضد سرطان استفاده می شود و انجماد به سرعت انجام می شود تا بلور های یخ داخل سلول ها تشکیل نشود.
عوارض فریز کردن تخمک
انجماد تخمک ها هم عوارضی دارند که از آن جمله:
1- استفاده از داروهای باروری و شرایط مربوط به: استفاده از داروی های باروری تزریقی، می تواند باعث دردناک شدن تخمدان ها پس از تخمک گذاری و یا تحریک بیش از اندازه تخمدان ها شود. از علائم تحریک بیش از اندازه تخمدان ها می توان به درد شکم، استفراغ و اسهال، تهوع و نفخ اشاره کرد.
2- امکان سقط جنین: بر اساس سن احتمال بروز سقط جنین افزایش می یابد. احتمال سقط جنین در خانم هایی که سن بالاتری دارند بیشتر است.
3- عوارض جمع آوری تخمک: در هنگام عمل جمع آوری تخمک امکان خونریزی، عفونت تناسلی یا آسیب به مثانه و روده یا رگ های خونی و خطرات ناشی از بیهوشی عمومی وجود دارد. البته این موضوع نادر است.