به رشد سلول های داخل دیواره رحم پولیپ های رحم گفته می شود که باعث ایجاد حفره در داخل آن خواهد شد. چنانچه این سلول های رحم پاره شود (اندومتریوم) منجر به تشکیل پولیپ های بیشتری می شود. به پولیپ های رحم ، پولیپ آندومتر نیز اطلاق خواهد شد. این پولیپ ها معمولا غیرقابل تشخیص (خوش خیم) هستند، گرچه بعضی از آن ها ممکن است سرطانی باشند یا سرانجام به سرطان تبدیل خواهند شد. پولیپ های رحم در اندازه های چند میلی متری وجود دارد. آن ها به وسیله یک پایه بزرگ یا یک ساقه نازک به دیوار رحم می پیوندند. یک بیمار ممکن است که یک یا چند پولیپ رحمی داشته باشد. این عارضه معمولا در داخل رحم ایجاد می شود، اما گاهی اوقات از طریق باز شدن رحم به داخل مهبل (واژن) نیز رهسپار خواهند شد. پولیپ های رحم بیشتر در زنان مبتلا به یائسگی اتفاق می افتند، اگرچه زنان جوان نیز نیز به این عارضه مبتلا می شوند.
علائم پولیپ رحم
علائم و نشانه های پولیپ رحم عبارتند از:
- خونریزی های غیر طبیعی رحم و واژن – به عنوان مثال، داشتن دوره های مکرر و غیر قابل پیش بینی
- دوره های قاعدگی بیش از حد شدید
- خونریزی واژینال پس از یائسگی زودرس
- ناباروری
- برخی از زنان خونریزی یا لکه بینی کمی دارند؛ اما گاهی این پولیپ ها بی علائم هستند.
چه زمان باید به متخصص زنان مراجعه نمود؟
در صورتی که یک خانم دچار درد زیر شکم و خونریزی های نامنظم قاعدگی باشد باید حتما به یک متخصص زنان و زایمان حاذق مراجعه نماید و علت را بررسی کند تا در صورت تایید پولیپ رحم حتما درمان را آغاز نماید.
علل پولیپ رحم
به نظر می رسد عوامل هورمونی نقش مهمی در این عارضه ایفا می کنند. پولیپ های رحم حساس به استروژن هستند، به این معنی که در پاسخ به گردش استروژن رشد می کنند.
عوارض جانبی پولیپ رحم
- ایجاد فشار خون بالا
- افزایش وزن و یا چاق شدن
- در صورت مصرف برخی از داروها از جمله: تاموکسیفن ممکن است که منجر به سرطان سینه شود.
- پولیپ رحم ممکن است با ناباروری همراه باشد.
تشخیص پولیپ رحم
سونوگرافی ترانس واژینال: با قرار دادن یک دستگاه ظریف اقدام به ایجاد امواج صوتی شده و تصویری از رحم ، از جمله داخل آن ایجاد می کند. متخصص زنان و زایمان ممکن است پولیپ را که به وضوح ببیند و یا پولیپ رحم را به عنوان یک منطقه از بافت اندومتری ضخیم شناسایی کند.
یک روش مرتبط با آن، هیستروسوونوگرافی: شامل سالین تزریقی رحم را از طریق یک لوله کوچک به مهبل و دهانه رحم وارد می کنند. سالین حفره رحم را گسترش می دهد، که به متخصص زنان اجازه می دهد تا در طول اولتراسوند، یک تصویر واضح تر از داخل رحم داشته باشد.
هیستروسکوپی: متخصص یک تلسكوپ نازك، انعطاف پذیر و روشن (هیستروسكوپ) را از طریق واژن به داخل رحم وارد می كند. هیستروسکوپی اجازه می دهد تا متخصص داخل رحم را بررسی کند.
بیوپسی آندومتر: متخصص ممکن است یک کاتتر مکش در داخل رحم برای جمع آوری یک نمونه برای آزمایش آزمایشگاه استفاده کند. پولیپ های رحم ممکن است با بیوپسی اندومتری تایید شوند، اما بیوپسی نیز می تواند پولیپ را از دست بدهد.
بیشتر پولیپ های رحمی خوش خیم هستند. با این حال، برخی از تغییرات پیش سرطانی رحم (هیپرپلازی اندومتر) یا سرطان رحم (سرطان آندومتر) به عنوان پولیپ رحم ظاهر می شوند. متخصص احتمالا توصیه می کند که پولیپ را از بین ببرد و یک نمونه بافت را برای تجزیه و تحلیل آزمایشگاه ارسال کند تا مطمئن شود بیمار به سرطان رحم مبتلا نشده باشد.
درمان پولیپ رحم
ابتدا باید متذکر شویم که پولیپ های کوچک به صورت خودکار در رحم برطرف می شوند و نیازی به درمان خاصی نیست.
درمان پولیپ های کوچک غیر ضروری است مگر این که در معرض خطر سرطان رحم قرار گرفته باشید.
مصرف داروها: برخی از داروهای هورمونی، از جمله پروژستین ها و آگونیست های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین، ممکن است علائم پولیپ را کاهش دهند. اما مصرف این داروها معمولا بهترین راه حل کوتاه مدت به شمار می آید.
جراحی : یکی از درمان های مناسب پولیپ رحم جراحی با هیستروسکوپی است .
درمان پولیپ های رحمی در زنان
پولیپ های رحم سلول های رشدی است که به دیواره داخلی رحم منتهی می شود که به حفره رحم نیز نفوذ پیدا می کند. پاره شدن سلول ها در رحم به اندومتریوم منجر به تشکیل پولیپ رحم می شود، همچنین پولیپ رحم به عنوان پولیپ آندومتر نیز شناخته شده است. این پولیپ ها معمولا غیرقابل تشخیص و اغلب خوش خیم می باشند.شایان ذکر است که بگوییم بعضی از آن ها ممکن است سرطانی باشند یا سرانجام به سرطان تبدیل شوند که به آن ها پولیپ های پیش سرطانی اطلاق می شود.
پولیپ های رحم در اندازه های چند میلی متر تا چند سانتی متر می باشند که به وسیله یک پایه بزرگ یا یک ساقه نازک به دیوار رحم می پیوندند.
ممکن است در یک بیمار یک یا چند پولیپ رحمی ایجاد شود. این عارضه معمولا در داخل رحم قرار می گیرند، اما گاهی اوقات از طریق باز شدن رحم به داخل مهبل (واژن) خانم ها نیز راه پیدا می کند. پولیپ های رحم بیشتر در زنان مبتلا به یائسگی اتفاق می افتند، اگرچه زنان جوان نیز می توانند دچار این عارضه شوند اما جای نگرانی ندارد در صورتی که سریعا به یک متخصص زنان و زایمان حاذق مراجعه شود فورا قابل درمان خواهد بود.
علائم پولیپ رحم
علائم و نشانه های پولیپ رحم عبارتند از:
- خونریزی نامنظم قاعدگی (به عنوان مثال، داشتن دوره های مکرر و غیر قابل پیش بینی متغیر وسنگین پریودی)
- داشتن خونریزی بین دوره های قاعدگی
- دوره های قاعدگی بیش از حد شدید و خفیف
- خونریزی واژینال پس از یائسگی
ممکن است در برخی از زنان خونریزی یا لکه بینی ایجاد شود اما اغلب این عارضه هیچ گونه علامت و نشانه ای ندارد و برای تشخیص باید به متخصص زنان و زایمان باتجربه مراجعه شود که بعد از معاینه تشخیص داده شود. در صورتی که در یک خانمی علائمی مانند: خونریزی واژینال پس از یائسگی، خونریزی بین دورههای قاعدگی و همچنین خونریزی غیر طبیعی رحمی و قاعدگی و… را داشته باشد باید فورا بررسی شود.
عوامل خطرزا در پولیپ رحم
عوامل خطرساز برای ایجاد پولیپ رحم عبارتند از:
- عوارض یائسگی یا بعد از یائسگی
- داشتن فشار خون بالا
- چاق بودن و افزایش وزن
- مصرف برخی از داروها از جمله: تاموکسیفن برای سرطان سینه
سخن پایانی
ابتدا باید متذکر شویم در صورتی که این پولیپ های رحمی درمان نشود ممکن است با ناباروری همراه باشد. اگر پولیپ رحم در فردی رخ دهد دیگر قادر به داشتن نوزاد نمی باشد و باردار نمی شود تا زمانی که درمان نگردد. بهترین درمان این است که به یک متخصص زنان و زایمان حاذق مراجعه شود تا پولیپ را بسته به نظر بیمار درمان کند. مناسب ترین روش برای حذف پولیپ رحمی جراحی است که هیچ گونه عوارض جانبی بدی را به همراه ندارد و نگران کننده نمی باشد.