بارداری مولار به وضعیتی گفته می شود که در آن یک تومور خوش خیم و غیر سرطانی در بخش های داخلی رحم رشد می کند. به حاملگی مولار، مول هیداتیدفرم نیز گفته می شود.
در حاملگی مولار، تخمکی که در روند لقاح تشکیل شده است به جنین تبدیل نمی شود بلکه به توده ای تبدیل می شود که حالت کیستیک دارد. حاملگی مولار دارای انواعی است که در اثر شرایط متفاوتی ایجاد می شوند. ولی به طور کلی این حاملگی طبیعی نیست و بافت تشکیل شده از بین خواهد رفت.
انواع بارداری مولار
به طور کلی دو نوع حاملگی مولار وجود دارد:
حاملگی مولار کامل
در این نوع حاملگی یک رویان یا یک بافت طبیعی جفت به وجود نمی آید. این شرایط در وضعیتی ایجاد می شود که اسپرم ها تخمک خالی را بارور می کند. در واقع به دلیل این که تخمک پوچ است، روند لقاح، طبیعی نیست در نتیجه جنین تشکیل نخواهد شد.
حاملگی نسبی
در این وضعیت رویان غیر طبیعی است. در آن بافت طبیعی، مقدار کمی جفت به وجود می آید. زمانی که رویان روند رشدی اش را طی می کند نقص در آن موجب می شود که نتواند این روند رشدی را به طور کامل طی کند از این رو از بین می رود.
علائم و نشانه های حاملگی مولار
در مراحل اولیه بارداری حاملگی مولار بدون هیچ گونه نشانه و علائمی است به همین دلیل، به ظاهر روند حاملگی عادی را طی می کنید. اما در ادامه با علائم و نشانه هایی همراه است که مهم ترین آن ها موارد زیر هستند:
- حالت تهوع
- استفراغ شدید
- دفع کردن کیست هایی که حالت خوشه انگوری دارند از کانال واژن: این عارضه و علامت در برخی از موارد رخ می دهد اما باید نسبت به آن حساس باشید زیرا که علامت دقیقی است در زمینه این که حاملگی مولار در شما رخ داده است یا خیر.
- خونریزی از دهانه واژن: خونریزی ای که در سه ماهه اول بارداری رخ می دهد به رنگ قرمز روشن یا قهوه ای تیره است. این علامت غیر طبیعی است و باید در اسرع وقت با متخصصین مربوطه در میان بگذارید.
- فشار و درد های لگنی: به ندرت اتفاق می افتد که زنان مبتلا به حاملگی مولار، این علامت را تجربه کنند اما در برخی از زنان این نشانه گزارش شده است.
- افزایش میزان هورمون بارداری: در برخی از آزمایشات تشخیص داده می شود که هورمون بارداری HCG)) افزایش پیدا کرده است.
- روند رشد رحم بسیار سریع است: یعنی زنان در ماه های ابتدایی بارداری بیش از حد رحم شان رشد می کند و بزرگ می شود.
- افزایش فشار خون بالا
- پره اکلامپسی
- ایجاد کیست های تخمدانی
- کم خونی
- پرکاری تیروئید
بارداری مولار به چه دلیل اتفاق می افتد؟
در وضعیت طبیعی سلول های هر انسان دارای 23 جفت کروموزوم است که نیمی از آن را از مادر می گیرد و نیمی از آن از پدر تامین می شود.
در حاملگی مولار اما این وضعیت غیر طبیعی است. بدین نحو که تمامی کروموزوم های موجود در سلول تخم از پدر گرفته شده است و مادر هیچ کروموزومی به سلول نداده است. درنتیجه گفته می شود که تخمک پوچ بوده است و نتوانسته است که در روند لقاح طبیعی شرکت کند.
چه زنانی در معرض خطر ابتلا به بارداری مولار هستند؟
- زنانی که در سنین بالاتر از 35 سالگی قرار دارند.
- زنانی که در سنین کمتر از 20 سالگی قرار دارند.
- زنانی که تجربه و سابقه قبلی در خصوص ابتلا به این عارضه یعنی حاملگی مولار را دارند.
- زنانی که در حاملگی های قبلی سابقه ابتلا به سقط جنین را دارند.
- زنانی که به کمبود کارتن مبتلا هستند و این شکل دیگری از ویتامین آ است.
تشخیص و درمان حاملگی مولار
به دلیل این که تومور تشکیل شده در ناحیه رحم می تواند با عارضه های منفی همراه باشد ضروری است که روند تشخیص و درمان آن سریعاً انجام شود پیش از آنکه منجر به بروز انواع عارضه های منفی گردد.
حاملگی مولار چگونه تشخیص داده می شود؟
در صورتی که زنان با علائم و نشانه های این عارضه به بهترین متخصصین مراجعه می کنند این دسته از متخصصین در ابتدا با شرح حال گیری و طرح سوالاتی چند تلاش می کنند که اطلاعاتی در زمینه وضعیت زنان بدست بیاورند. در نتیجه یک تشخیص اولیه روی زنان گذاشته می شود. اما در ادامه مسیر تشخیص باید آزمایش هایی همچون آزمایش خون و سونوگرافی انجام شود زیرا می توانند در تشخیص این عارضه کمک کنند.
درمان حاملگی مولار
در اغلب موارد حاملگی مولار به طور خود به خود از بین می روند. یعنی با تخلیه بافت خوشه انگوری، کم کم تمامی بافت تشکیل شده در رحم از بین می روند.
در صورتی که بافت از بین نرود باید از سایر روش های درمانی جهت تخلیه، این بافت را به طور کامل از رحم خارج ساخت.
انواع روش های درمانی برای درمان حاملگی مولار:
- هیسترکتومی: زنانی که به حاملگی های مولار تهاجمی مبتلا می شوند در صورتی که نخواهند در آینده باردار شوند به آنها تخلیه کاملا رحم پیشنهاد می شود.
- کورتاژ: این روش به صورت سرپایی انجام می شود و با انجام بیهوشی عمومی یا با روش بی حسی موضعی می توانند با ساکشن بافت را از داخل بدن خارج کنند.
- ارزیابی هومون بارداری: در صورتی که بافت مولار از بین رفته باشد تا چند ماه زنان باید تحت بررسی باشند تا هورمون بارداری درآنها ارزیابی شود تا زمانی که به وضعیت طبیعی برسد.
ویدیوی زیر تشریحی تصویری از بارداری مولار است که توسط تیم دکتر لیلا سلطانی تهیه گردیده است.
خاتمه
در این مقاله تلاش مان بر این بود که بتوانیم بسیاری از اطلاعاتی که باید در زمینه بارداری مولار داشته باشید را در اختیارتان قرار دهیم.
امیدواریم که توانسته باشیم حساسیت این وضعیت را تشریح کنیم تا در صورت مواجهه با هر نوع علامت و نشانه این عارضه به بهترین متخصصین در این ز مینه مراجعه کنید تا روند تشخیص و درمان بهنگام انجام شود. به میزانی که روند تشخیص و درمان زودتر انجام پذیرد می توان از بروز بسیاری از عارضه های احتمالی پیشگیری کرد.