تیروئید در بارداری
مادر در طول زمان بارداری دچار تغییرات زیادی در سیستم فیزیکی و روانی خود می شود .غده تیروئید یکی از ارگان هایی هست به زمان بارداری واکنش نشان داده و ممکن است عملکرد آن دستخوش تغییراتی بشود.بنا به دلایل گفته شده زنان در بارداری باید به تمامی آزمایشاتی که از سوی متخصص زنان تجویز می شود ،اهمیت لازم را بدهند .از آزمایشات درخواست شده توسط پزشک می توان به آزمایش بررسی تیروئید اشاره کرد.در زمان بارداری بدن مادر به ترشح هورمون تیروئید بیشتر نیاز پیدا می کند و حتی مادرانی که قبل از بارداری این مشکل را نداشته اند به علت افزایش نیازشان ممکن است به این بیماری دچار شوند. در افرادی که به هر دلایلی با کاهش ید در بدن خود مواجه هستند بزرگ بودن تیروئید بیشتر دیده شده است که گاهی اوقات در معاینه تشخیص داده نمی شود و در بعضی مواقع به شکل گواتر در قسمت جلوی گردن بروز پیدا می کند.
فهرست محتوا
کم کاری و پر کاری تیروئید در زمان بارداری
بسیار مهم است که مادران علائم و تغییرات زمان بارداری را با مشکلات تیروئید به اشتباه نگیرند و حتی گاهی اوقات کم کاری تیروئید و یا پر کاری تیروئد در بارداری هیچ گونه علائمی نداشته و مادران فقط با انجام آزمایش متوجه قضیه شده اند.
علائم کم کاری تیروئید در بارداری
علائمی مانند افزایش زیاد وزن در بارداری و خستگی های طولانی مدت ممکن است با علائم معمولی بارداری اشتباه تشخیص داده شود .
- نداشتن تمرکز
- حساس شدن به هوای سرد
- یبوست
- احساس گرفتگی عضله ها
علائم پرکاری تیروئید در بارداری:
- بالا رفتن و همچنین نامنظم بودن ضربان قلب
- حالت تهوع شدید و استفراغ
- اختلال در خواب
- احساس لرز در بدن
- زود عصبی شدن و آستانه پایین در تحریک پذیری عصبی
- بالا رفتن و یا پایین آمدن وزن مادر
- حساسیت به گرما
- خستگی و بی حالی
- تاثیر تیروئید بر جنین
هورمون تیروئید از جفت عبور کرده و به جنین می رسد نیاز جنین به هورمون تیروئید در 3ماه اول بسیار بالاست و بعد از اتمام سه ماه خود غده تیروئید جنین،فعالیتش را آغاز می کند و برای اینکه هورمون تیروئید را خود تولید کند باید ید به واسطه مادر به جنین برسد .
عوارض کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید در بارداری
کم کاری تیروئید
- به دنیا آمدن نوزاد نارس و یا کم وزن
- فوت جنین در رحم
- جفت خیلی زود از جنین جدا می شود
- پاره شدن کیسه آب زودتر از موعد و به دنبال آن زایمان زودرس
- خونریزی پس از زایمان
- مبتلا شدن نوزاد به بیماری های تیروئید
- مبتلا شدن نوزاد به اختلالات عصبی و شناختی
- سقط جنین در ماه های اول
پرکاری تیروئید
- سقط جنین
- ایجاد مشکل در ساختمان قلب نوزاد
- به دنیا آمدن نوزاد نارس یا کم وزن
- فوت جنین در رحم
- مبتلا شدن نوزاد به بیماری های تیروئید
- مبتلا شدن به فشار خون و مسمومیت بارداری
- درمان کم کاری تیروئید و پر کاری تیروئید در بارداری
پیش از هر جیز و با دیدن هر گونه علائم ابتدا با پزشک متخصص زنان خود مشورت کنید زیرا تیروئید مهم ترین عامل در رشد دستگاه عصبی و مغز جنین است .بهتر است در کنار درمانی که پزشک متخصص برای شما در نظر گرفته به نکات زیر نیز توجه کنید :
- اگر قبل از بارداری مبتلا به کم کاری و یا پرکاری تیروئید هستید با پزشک برای باردار شدن صحبت کنید.
- در دوران بارداری هر شش هفته آزمایش های بررسی تیروئید را انجام دهید.
- از نمک ید دار استفاده کنید و برای کنترل فشار خون مصرف آن را کنترل کنید.
- مواد غذایی حاوی ید را در رژیم غذایی خود زیاد کنید مانند میگو و ماهی و …
- زنانی دارای پر کاری تیروئید داروهایی که در تولید این هورمون تاثیرگذارند را زیر نظر پزشک استفاده کنند.
- داروهای تیروئید را با فاصله ی چند ساعته از مکمل های ویتامینی زمان بارداری مصرف کنید .
- بعد از زایمان خود برای کنترل تیروئید به پزشک مراجعه کنید
درمان تیروئید در بارداری
در ادامه مطلب به روش های درمان تیروئید در بارداری می پردازیم .ولی نکته حائذ اهمیت این است که داشتن رژیم غذایی برای درمان تیروئید کم کار و پرکار نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
درمان های دارویی شامل :
داروهای ضد تیروئید
برای مادران مبتلا به پرکاری تیروئید داروهای ضد تیروئیدی استفاده میشود که تولید هورمونهای تیروئید را مختل نمیسازد. این داروها معمولاً پروپیل یا PTU در سه ماهه اول است و در صورت لزوم، مازول نیز میتواند پس از سه ماهه اول تجویز شود. در موارد نادر که بدن به این داروها پاسخ نمیدهد، یا عوارض جانبی ناشی از روشهای درمانی وجود دارد، انجام عمل جراحی برای برداشتن بخشی از غده تیروئید ممکن است لازم باشد. پرکاری تیروئید ممکن است در ۳ ماه اول پس از زایمان بدتر شود و پزشک ممکن است دوز دارو را افزایش دهد.
لووتیروکسین
کم کاری تیروئید با یک هورمون مصنوعی به نام لووتیروکسین که شبیه به هورمون T4 ترشح شده توسط تیروئید است، درمان میشود. پزشک شما دوز لووتیروکسین را پس از تشخیص بارداری، تنظیم کرده و نظارت بر تست عملکرد تیروئید شما را در هر ۴-۶ هفته از دوران بارداری، ادامه خواهد داد. اگر شما مبتلا به کمکاری تیروئید هستید و لووتیروکسین مصرف میکنید، بسیار مهم است که بلافاصله پزشک خود را از بارداری خود مطلع سازید. . از آنجا که آهن و کلسیم موجود در ویتامینهای دوران بارداری ممکن است از جذب هورمون تیروئید در بدن شما جلوگیری کند، شما نباید ویتامینهای دوران بارداری خود را در طی ۳-۴ ساعت پس از مصرف لووتیروکسین، مصرف کنید.
آیا در زمان بارداری میتوان لووتیروکسین مصرف کرد؟
معمولاً مصرف لووتیروکسین برای درمان مشکلات تیروئید در دوران بارداری بیخطر است. در صورت مصرف لووتیروکسین، ادامه آن در طول بارداری بسیار مهم است. داشتن مقادیر بسیار کم یا خیلی زیاد هورمون تیروئید در بارداری میتواند مشکلاتی را برای شما و کودک شما ایجاد کند. برای اطمینان از اینکه دوز مناسب لووتیروکسین را برای خود و کودک خود استفاده میکنید، باید آزمایش خون منظم داشته باشید. بیشتر خانمها در دوران بارداری نیاز به مصرف دوز بیشتری از لووتیروکسین دارند.
سلام من ماه اول باردا ی هستم و tsh عددش ۳/۵ هست ایا باید قرص مصرف کنم چقدر؟
سلام خیر برای تیروئید بارداری عدد tsh 3.5 مناسب هست. اگر دارو دارید مصرف می کنید با همین دوزی که در حال مصرف هستید ادامه بدید.