دیابت دوران بارداری تقریبا یک بیماری خاموش است. چرا که در صورت عدم کنترل قند خون ممکن است متوجه آن نشوید. قند دوران بارداری (GDM) معمولا هیچ علائمی ندارد و یا به ندرت علائمی از خود نشان می دهد. در صورت وجود این مورد باید کنترل های لازم صورت بگیرد. کنترل قند خون در بارداری از ماه دوم انجام می شود. همچنین ممکن است در ماه های 24 تا 28 تکرار شود.
چرا باید قند خون در دوران بارداری کنترل شود؟
قند خون یکی از مهم ترین فاکتورهایی است که باید در دوران حاملگی رعایت شود. عوارض قند خون بالا در مادران باردار و یا قند خون پایین، هم برای مادر و هم جنین خطر آفرین است. پایین بودن سطح قند خون و یا بالا بودن بیش از حد آن می تواند مشکلاتی را برای جنین ایجاد کند. به عنوان مثال دیابت دوران بارداری می تواند وزن نوزاد را بالا ببرد. یا همینطور پایین بودن قند خون ممکن است نوزاد را به اختلالاتی نظیر یرقان مبتلا سازد. از دیگر عوارض آن می توان به زایمان زودرس به علت پاره شدن کیسه آب و همچنین بالا رفتن فشار خون اشاره کرد. تنظیم نبودن قند خون عوارض جبران ناپذیری بر روی مادر و فرزند دارد. از جمله این عوارض می توان به ایجاد مشکلات مادرزادی در نوازد اشاره کرد.
✅ بیشتر بدانید >> درمان کیست تخمدان
دیابت بارداری در ماه سوم (سه ماهه اول)
ابتلا به دیابت در سه ماهه اول، سه ماهه دوم و یا سه ماهه سوم بارداری ممکن است ایجاد شود. در سه ماه اول در این دوران شما علائم شایعی را تجربه نمی کنید. درماه دوم و سوم ممکن است علائم خفیفی ایجاد شود. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احساس خستگی
- احساس تشنگی در طول روز
- تکرر ادرار
- غفونت واژن
- تاری دید
- تغییرغیرعادی وزن مادر
دیابت بارداری برای جنین خطرناک است
علت ابتلا به دیابت بارداری جیست؟
چه عواملی دیابت را بالا می برد و قند خون بارداری را به وجود می آورد؟
- اضافه وزن پیش از بارداری
- وجود بیماری های زمینه ای
- سابقه دیابت بارداری (در بارداری های قبل)
- سابقه خانوادگی
- وجود مشکلات مربوط به انسولین خون
- سن بالای مادر
- بارداری چند قلویی
- اضافه وزن بیش از حد در دوران بارداری
سندرم تخمدان پلی کیستیک می تواند امکان ابتلا به دیابت بارداری را افزایش دهد. همچنین در صورتی که در بارداری های قبلی نوزاد با وزن زیاد متولد شده است، این احتمال بالا می رود. همچنین مصرف برخی از داروها نیز احتمال ابتلا ررا بالا می برد.
قند بارداری باید چند باشد؟
اول از همه باید بدانید از کجا متوجه شویم مبتلا به قند بارداری هستیم یا خیر؟ برای سنجش قند خون در دوران حاملی دو بار این سنجش انجام می شود. در بار اول مادر باید ناشتا باشد. میزان این قند خون باید چیزی در حدود 95 و کمتر از آن باشد. سپس باید صبحانه شیرین مصرف شود. در وعده صبحانه حتما باید از مواد قندی استفاده شود و سه ساعت بعد سنجش قند خون انجام می شود. قند خون ممکن در این سه ساعت دو الی سه بار کنترل شود. در این زمان قند مادر نباید بیش تر از 140 باشد. در غیر این صورت برای کنترل های لازم برای کاهش قند خون صورت بگیرد.
در برخی از موارد نیز ممکن است پزشک قند خون مادر را پس از خوردن مواد غذایی حاوی کربوهیدرات اندازه گیری کند. در صورت بالا بودن قند خون، در روز های دیگر باید قند خون ناشتا هم بررسی شود.با سنجش قند خون می توان متوجه این موضوع شد. به همین دلیل است که باید زیر نظر بهترین متخصص زنان در تهران باشید.
انواع دیابت بارداری را بشناسید
قند خون حاملگی دو نوع دارد. در نوع اول آن کنترل قند خون با استفاده از رژیم غذایی مناسب امکان پذیر است. بنابراین مادر برای درمان آن احتیاج به دارو ندارد. در نوع دوم دیابت بارداری، باید درمان دارویی صورت بگیرد. کنتر دیابت تنها با رژیم غذایی امکان پذیر نیست. به نوع اول دیابت کلاس A1 و به نوع دوم دیابت کلاس A2 گفته می شود.
بنابراین برای درمان قند خون حاملگی از کلاس A2 پزشک ممکن است انسولین تزریقی تجویز کند. در زمانی که تحت درمان هستید، باید علائم خود را به صورت منظم با پزشک خود درمیان بگذارید و در صورتی که با مصرف دارو قند خون شما بیش از حد افت پیدا می کند، باید این موضوع را سریعا گرازش کنید. چرا که علاوه بر قند خون بالا، قند خون پایین هم برای جنین و هم برای مادر عوارض دارد. بنابراین در صورت تجویز درمان برای کنترل قند خون، تا زمان زایمان باید این درمان ادامه پیدا کند.
درمان خانگی دیابت بارداری
درمان قند بارداری در خانه تنها برای درمان دیابت کلاس A1 صورت می گیرد. با دنبال کردن تغذیه سالم در دوران بارداری مناسب تا زمان زایمان می توانید این اختلال را درمان کنید. از آنجایی که شاید مصرف بسیاری از دمنوش ها مناسب دوران بارداری نباشند، از درمان با دارو گیاهی به صورت خودسرانه پرهیز کنید. درمان طب سنتی شامل کاهش مصرف مواد قندی در دوران بارداری و همینطور استفاده از مواد غذایی نظیر دارچین، زنجبیل، جو، چای سبز، روغن زیتون و خیلی از مواد غذایی که در کاهش قند خون موثر است می شود.
همچنین مصرف میوه هایی که کمتر از 11 گرم شکر دارند، می تواند در کنترل این موضوع کمک کننده باشد. میوه هایی نظیر سیب، توت فرنگی، گریپ فروت و پرتغال از جمله میوه هایی هستند که در مصرف به اندازه آن ها مشکلی ندارد. در این دوران رژیم غذایی اهمیت بیشتر پیدا می کند. چرا که باید ویتامین های مورد نیاز مادر تا زمان زایمان تامین شود
سوالات متداول قند بارداری
بله. ممکن است کسانی که قند بارداری را تجربه کرده اند، در آینده به دیابت نوع 2 مبتلا شوند. درواقع احتمال آن بیشتر است.
در اکقر مواقع با زایمان قندخون کنترل شده و به حالت طبیعی خود باز می گردد.
برخی از پژوهش ها نشان می دهد احتمال ابتلا به دیابت حاملگی، در بارداری جنین پسر بیشتر است. این شاخصه به صورت مستقیم تایید نشده است.