ناباروری چیست
ناباروری یک وضعیتی از سیستم تولید مثل می باشد که از بارداری جلوگیری می کند . ناباروری معمولا به زوج هایی که برای بارداری یک سال تلاش کرده اند اما تلاش آن ها بی نتیجه بوده است ،اطلاق داده می شود .
مفهوم بارداری فرآیند پیچیده ای می باشد که به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله این عوامل :
- تولید اسپرم سالم توسط انسان
- تولید تخمک سالم توسط زن
- لوله های فالوپ انباشته شده، که اجازه می دهند اسپرم به تخمک برسد
- توانایی اسپرم برای باروری
- کیفیت جنین تولید شده
در نهایت، برای سالم ماندن جنین باید تمامی عوامل مطلوب باشند. اگر تنها یکی از این عوامل ضعیف باشد،نتیجه ناباروری می شود.
آیا ناباروری در درجه اول مشکل زن می باشد ؟
این یک فرض معمول است که ناباروری عمدتا مربوط به زن است. در واقع، تنها یک سوم موارد ناباروری تنها مربوط به زن است. از لحاظ آماری، یک سوم مشکلات مربوط به ناباروری مربوط به مردان است و یک سوم از باقی مانده ترکیبی از عوامل باروری است که شامل هر دو طرف یا علل ناشناخته می شود. علل ناشناخته تقریبا بیست درصد موارد ناباروری را تشکیل می دهد .
چه چیزی باعث ناباروری در مردان می شود؟
شایع ترین علل ناباروری مردان عبارتند از آسیوزپرمیا ( عدم تولید سلول های اسپرم) و الیگوسپرمی (تعداد کم سلول های اسپرم). گاهی اوقات سلولهای اسپرم ناقص می شوند یا قبل از اینکه بتوانند به تخمک برسند، می میرند. در موارد نادر، ناباروری در مردان بوسیله یک بیماری ژنتیکی مانند فیبروز کیستیک یا یک اختلال کروموزومی ایجاد می شود.
برای مردان با تعداد کم اسپرم یا مسائل حرکتی، مکمل های اثبات شده بالینی موجود است که می تواند پارامترهای اسپرم را بهبود بخشد.
چه چیزی باعث ناباروری در زنان می شود؟
- شایعترین علت ناباروری زنان اختلالات تخمدان است
مشکلات تخمک گذاری حدود 25٪ از تمام شرایط ناباروری را تحت تاثیر قرار می دهد.
- لوله های فالوپ مسدود شده
این مورد زمانی رخ می دهد که یک زن مبتلا به بیماری التهابی لگنی یا آندومتریوز باشد.
- ناهنجاری های مادرزادی (نقایص زایمان)
منور از این ناهنجاری شامل ساختار رحم و فیبروئیدهای رحم است که با سوانح مکرر مرتبط هستند.
- پیری و کهولت سن
با افزایش سن توانایی تخمدان برای تخمک گذاری کاهش می یابد .
علل ناباروری
علت ناباروری در زنان چه می باشد؟
معاینات ناباروری شامل کدام ها است؟
درمان ناباروری به چه شیوه ی است؟
در این مقاله توضیحات جامعی در مورد ناباروری ذکر شده است، جهت کسب اطلاعات بیشتر بهتر است این متن را تا انتها مطالعه نمایید.
ناباروری به صورت رخ ندادن حاملگی به دنبال یک سال نزدیکی جنسی محافظت نشده (بدون استفاده از روش های جلوگیری از حاملگی)، تعریف می شود. ناباروری را می توان به ناباروری اولیه (که در آن حاملگی در گذشته اتفاق نیفتاده است) و ناباروری ثانویه (که در آن یک مورد حاملگی قبلی اتفاق افتاده است) اگر چه ضرورتا به صورت تولد نوزاد زنده نبوده، تقسیم کرد. حدود 90 درصد زوج ها، در عرض 12 ماه نزدیکی محافظت نشده حامله می شوند. اصطلاح کاهش باروری در زوج هایی به کار می رود که پس از 12 ماه تلاش برای حاملگی، به حاملگی دست یافته اند.
ارزیابی اولیه در ناباروری به چه شیوه ی است؟
معاینه فیزیکی خانم باید به صورت کامل انجام شود و باید توجه خاصی به قد، وزن، وضعیت بدن، توزیع موها، وضعیت غده ی تیروئید، یافته های معاینه ی لگن معطوف شود.
بررسی های پایه که در شرایط ایده آل باید قبل از شروع هر گونه درمان ناباروری با IVF انجام شوند، شامل آنالیزمایع منی، تایید تخمک گذاری و اثبات باز بودن لوله ها هستند. بررسی های غیر مرتبط با ناباروری نیز باید شامل بررسی مصونیت از نظر سرخجه باشند.
علل ناباروری در زوجین
- عامل مردانه
- کاهش ذخایر تخمدان
- عامل تخمک گذاری پیش از IVF
- عامل لوله ای
- عامل رحمی
- عامل لگنی
- موارد غیر قابل توجیه
تاثیر شیوه ی زندگی برباروری
در زنان مبتلا به اضافه وزن و چاقی، میزان اختلال عملکرد تخمک گذاری و ناباروری افزایش می یابد و در آنان میزان حاملگی با IVF (لقاح آزمایشگاهی) 30 درصد کمتر از بیماران دارای وزن طبیعی است. در مردان چاق در مقایسه با مردان دارای وزن طبیعی، میزان اسپرم بیشتر است. در زنان سیگاری تعداد سیکل های با انجام IVF لازم برای حامله شدن دو برابر زنان غیر سیگاری است. اما تاثیر الکل بر باروری، کمتر مشخص شده است.
عامل مردانه در باروری
عامل مردانه تقریبا در 20 درصد زوج های نابارور تنها علل ناباروری است و تقریبا در 50 درصد موارد به عنوان یکی از عوامل دخالت کننده مطرح می شود. اگر غلظت اسپرم47- 21 درصد کاهش پیدا کند، قابلیت لقاح 15- 7 درصد کاهش پیدا خواهد کرد.
درمان باروری
با مراجعه به یک متخصص زنان و زایمان و نازایی حاذق ابتدا اقدام به بررسی رحم و همچنین فعالیت اسپرم ها می کند. بعد از این روند اقدام به انتخاب بهترین درمان برای ناباروری می کند که شامل:
تلقیح مصنوعی (مایع منی): از این پروسه برای ناباروری غیر قابل توجیه استفاده می شود. در تمام اعمال تلقیح مصنوعی، مایع منی کامل یا اسپرم های فرآوری شده در داخل دستگاه تناسلی زن قرار داده می شوند و بدین ترتیب، واکنش اسپرم – تخمک بدون نزدیکی جنسی امکان پذیر می شود.
تلقیح داخل رحمی (IUI ): در این روش اسپرم شستشو داده می شود و بعد از فرآوری و تغلیظ با کاتتریزاسیون وارد واژینال می گردد.
تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم ( ICSI): در این روش از درمان ناباروری با IVF با روش های دیگر به منظور تحرک اسپرم استفاده می شود.
چکیده مطلب
با پیشرفت علم و تجهیزات پزشکی و همچنین داشتن پزشکان و متخصصان باتجربه، عارضه ی ناباروری به میزان قابل توجه ای کنترل شده است و کمتر زوجی را می یابید که دارای این معضل باشند.
برخی از خدمات دکتر لیلا سلطانی متخصص زنان
با تشکر مدیریت سایت دکتر لیلا سلطانی متخصص زنان وزایمان